Han kæmper mod bøvl i det offentlige

Stelton-direktør Michael Ring er som formand for regeringens Virksomhedsforum frontkæmper mod administrativt bøvl. Nu stiller han med hård kritik og krav om større imødekommenhed fra især Fødevarestyrelsen, Justitsministeriet og Uddannelsesministeriet.

Formand for regeringens Virksomhedsforum, Stelton-direktør Michael Ring. Foto: Liselote Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bureaukrati og snørklede regler breder sig typisk år efter år og kræver et konstant modtryk alene for at sikre, at regeljunglen ikke griber yderligere markant om sig. Hvis man ligefrem skal mindske bureaukratiet, kræver det en vedholdende indsats ud over det sædvanlige og en vilje på tværs af ministerier, styrelser og andre offentlige myndigheder.

Derfor er det ikke acceptabelt, at nogle ministerier og styrelser ikke lever op til regeringens målsætning om at give bureaukratiet kamp til stregen. Sådan lyder meldingen fra regeringens egen frontkæmper mod administrativt bøvl, Stelton-direktør Michael Ring, der er formand for regeringens Virksomhedsforum for enklere regler.

Virksomhedsforum blev sidste forår nedsat som det centrale omdrejningspunkt i regeringens offensiv i kampen mod administrativt bøvl. Siden er det blevet til mere end 200 forslag, der skal gøre op med snørklede regler, men Michael Ring kommer nu højst usædvanligt med en hård offentlig kritik af flere offentlige myndigheder.»Jeg er i Virksomhedsforum for at udrette en reel forskel, og fordi jeg er overbevist om, at vores forslag rent faktisk kan nedbringe bøvlet. Men et opgør med bureaukratiet kræver stor velvillighed fra alle. Jeg må bare konstatere, at det desværre ikke er alle dele af administrationen, der er lige indstillede på afbureaukratisering,« siger han.Almindeligvis er formænd for regeringsudpegede kommissioner og ekspertgrupper meget tilbageholdende med offentlig kritik, mens de sidder i embederne. Men Michael Ring kritiserer både Fødevarestyrelsen, Justitsministeriet og Uddannelsesministeriet for at være alvorlige hæmsko for opgøret med snørklede regler.

Den hårdeste kritik bliver rettet mod Fødevarestyrelsen, som ifølge Michael Ring »er mindre imødekommende end andre styrelser og ikke viser en reel vilje til at gøre op med åbenlyst unødvendigt bureaukrati«.

»Fødevarestyrelsen kunne generelt godt vise lidt mere forståelse for behovet for enklere regler, og vi har for nylig modtaget et svar fra styrelsen, som er fuldstændig hul i hovedet. Der sidder altså nogle bureaukrater i Fødevarestyrelsen, der ikke aner, hvordan tingene fungerer i praksis,« siger han.

Michael Ring understreger samtidig, at der også er mange steder i den offentlige administration, hvor »man virkelig har lagt sig i selen og ønsker et reelt opgør med bureaukratiet«. Problemet er, at der er stor forskel på forskellige myndigheders vilje til at afbureaukratisere, lyder kritikken.

Besværlig import fra Kina

Som eksempel nævner han et forslag fra Virksomhedsforum om at gøre det mindre bureaukratisk at importere kinesiske materialer, der er i kontakt med fødevarer. Forslaget handler ikke om at slække på kravene til varerne, men alene om at gøre godkendelsen og kontrollen mindre bøvlet, fremhæver Michael Ring.

I modsætning til lignende materialer fra Indien og andre lande i Fjernøsten skal kinesiske produkter til fødevarer nemlig godkendes efter et særligt besværligt kontrolsystem. Til at begynde med skal de danske importører udfylde et omfattende skema, der kun kan fås i papirform og skal indsendes til Fødevarestyrelsen med et anbefalet brev. Det skal gøres hver gang, der indføres nye varer, og det er ifølge Michael Ring i sig selv »et eksempel i det små på bureaukrati ud over alle grænser«.Langt mere problematisk bliver det dog, når Fødevarestyrelsen udtager containere med de kinesiske produkter til kontrol. Først ved ankomsten til Danmark meddeler styrelsen, at en bestemt container skal udtages til test efter en yderst bureaukratisk kontrolprocedure. Kontrollen betyder ifølge Michael Ring, at produkterne typisk forsinkes i flere uger, og netop da det sker uden varsel, kan det have store omkostninger for virksomhederne og diverse samarbejdspartnere. Virksomhedsforum har blandt andet foreslået, at der bliver indført en mindre bureaukratisk kontrolprocedure, og at Fødevarestyrelsen skal advisere om den planlagte kontrol et par uger inden ankomsten. Det ville give importørerne bedre muligheder for planlægning, men Fødevarestyrelsen har afvist at ændre systemet.»Fødevarestyrelsen siger, at det skal ske uden varsel, så importøren ikke kan tage en container ud i et andet land for at undgå kontrol. Men her viser de eklatant mangel på forståelse for, hvordan verden er skruet sammen. Man kan ikke bare tage én bestemt container ud undervejs af et skib med måske 15.000 containere. Det er bare ét eksempel på problemerne med de nuværende regler,« siger Michael Ring.Fødevarestyrelsen henviser blandt andet til EU-regler på området, men Michael Ring fastslår, at andre EU-lande har tolket reglerne mere smidigt og undladt at implementere de samme besværlige kontrolprocedurer.

Kritik af Justitsministeriet

Ud over Fødevarestyrelsen langer Michael Ring blandt andet ud efter Justitsministeriet og Undervisningsministeriet, som ofte »har en skeptisk indstilling til nye forslag til forenklinger«.

»Danmark har for eksempel indført nogle særligt stramme og snørklede regler for forbrugerbeskyttelse i forbindelse med pakkerejser samt tidsfrister for klager ved mangler på købte produkter. Det kunne sagtens forenkles og stadig leve op til EU-reglerne, men Justitsministeriet har afvist det uden at angive tilfredsstillende svar,« siger han.

I erhvervsorganisationen Dansk Erhverv fortæller markedsdirektør Henrik Hyltoft, at man »også har haft udfordringer i forhold til Fødevarestyrelsen«. Derudover mener han, at især Miljøstyrelsen og Skat nogle gange kommer med langt mere bøvlede regler end nødvendigt.

»Det er som om, styrelserne nogle gange er lidt langsommere med at få budskaberne ind end selve ministerierne. Nu er der en dagsorden om et opgør med bureaukratiet, men det tager tilsyneladende noget tid, før det udmønter sig hos alle,« siger Henrik Hyltoft.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Justitsministeriet eller erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), der er på ferie.