Han har været umulig at forbigå: Men man skal huske, at han – endnu – handler for andres penge

Hver uge kårer Berlingske Business ugens vinder, samt ugens taber. Og denne uges vinder kommer fra den politiske verden. Kig med her og se, hvem der har gjort sig fortjent til de to titler i denne uge.

Robert Mærsk Uggla, administrerende direktør i A.P. Møller Holding. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

OPTURE


Flotte grønne ord. Nu skal vi se handling
Grønt er godt for øjet. Et grønt image er tydeligvis også godt for en politikers popularitet blandt vælgerne.

Så det er ingen overraskelse, at det at blive betragtet som »grøn« er vigtigt for statsminister Lars Løkke Rasmussen. Det, tror jeg, har spillet ind i Løkkes beslutning om at være primus motor i etableringen af det nye grønne samarbejde under den mundrette forkortelse P4G.

Det gode ved Løkkes satsning er, at det igen er med til at sætte Danmark på landkortet som en grøn nation. Det tæller selvsagt uhyre positivt, hvis det lykkes at få koblet Danmarks ry og omdømme med det at være grøn.

For det har direkte betydning for danske virksomheder, hvoraf mange allerede har tydelige grønne profiler, og for hvem potentialet for salg og eksport er massivt, hvis Løkkes projekt får skabt endnu mere fokus på danske virksomheders særlige kompetencer.

Nu skal vi dog først se handling og ikke bare ord, men initiativet ser spændende ud.Nu vil Uber sørme overholde danske love
Det burde vel egentlig være en given ting.

For er det ikke o.k. at kræve, at når en udenlandsk virksomhed kommer til Danmark, skal den som noget selvfølgeligt overholde gældende dansk lovgivning?

Det nikker de fleste nok ja til, men ikke alle de nye udenlandske teknologi-­aktører har haft den holdning, når de har etableret sig i Danmark.

Tag bare kørselstjenesten Uber, som skabte kaos og stort ståhej med deres mange regelbrud og mangende styr på deres chaufførers skattebetalinger.

Men her på gossipredaktionen er vi klar til at slå en streg over tidligere fejl og mangler og give Uber en ny chance.

Vi byder det derfor velkomment, at Ubers danske politiske direktør, Kåre Riis Nielsen, i et debatindlæg i Politiken lover, at man nu er klar til at returnere til Danmark, og at man denne gang vil overholde lovgivningen.

Uber skal være velkommen – mere lige konkurrence er kun godt.

Handlekraftig Robert slår til igen
Vi kommer ikke udenom, at Robert Mærsk Uggla skal på ugens vinderliste.

Egentlig ville vi have driblet uden om ham, for han er jo allerede ved at blive en af the usual suspects på listen.

Det var bare umuligt at forbigå ham efter endnu en uge, hvor han viser tydelig handlekraft.

Salget/købet af A.P. Møller - Mærsks tankskibe til A.P. Møller Holdning har hans tydelige fingeraftryk og følger snævert i kølvandet på salget af olieaktiviteterne.

Det er godt med handling. Og Robert Uggla er ikke bange for at træffe beslutninger.

Men man skal huske, at han – endnu – handler for andres penge. For han har endnu ikke siddet længe nok til, at vi kan konkludere, at det er hans egne beslutninger, som har ført til gode resultater og en bugnende penge­kasse. Mon ikke det kommer. Det er i hvert fald bedre med mod og handlekraft end det modsatte, og vi holder øje med, om resultaterne følger med.

NEDTURE


Mister jobbet, men scorer kassen i Faxe
Det pynter ikke på CVet, men intet er som bekendt så galt, at det ikke er godt for noget.

Den tidligere chef for Carlsberg Danmark, Jesper B. Jørgensen, fik mindre end et halvt år som topchef hos konkurrenten Royal Unibrew. Jørgensen blev pludselig fyret, og med sig fik han en stort hold kæft-bolsje til en værdi af op imod 20 mio. kr. Det svarer til en timeløn over dette halve år på 21.000 kr. Eller en dagsløn for at starte bilen og køre til Faxe på over 160.000 kr. Den gennemsnitlige timeløn for de 2.350 medarbejdere i Royal Unibrew var i 2016 på 225 kr. Set i det perspektiv må det være opløftende at gå til de næste overenskomst­forhandlinger med ledelsen.

Jesper Jørgensen blev fyret for ikke at passe ind i kulturen i Royal Unibrew. Hed det sig. Andre mener at vide, at Jørgensen i realiteten blev presset ud af bryggeriet af næstkommanderende Johannes Savonije, som selv ville have stillingen. Og det fik han så.

De hygger sig på de bonede gulve – også i Faxe.

Milliarder op i røg for Chaplin
Smak, sagde det, og så var der barberet et pænt antal milliarder af børsværdien for biotekselskabet Bavarian Nordic. Topchefen Paul Chaplin blev fanget på det forkerte ben og havde sådan set ikke rigtig nogen forklaring på derouten.

Anledningen var, at et ellers lovende produkt, Prostvac, pludselig sent i et fase 3-studie blev stoppet. Men hvorfor? Svaret på det spørgsmål blæser foreløbig i septembervinden.

»Jeg venter mig den sædvanlige reaktion. Der er tale om sørgelige nyheder, men mit håb er, at vi i de kommende arbejdsdage forhåbentlig vil se et comeback til aktien, når folk kommer sig over chokket over fase 3,« var den umiddelbare kommentar fra Paul Chaplin. Den første del af den forudsigelse fik han ret i. Aktien styrtdykkede og tabte halvdelen af sine værdi. Men ret skal være ret. Den anskudte Bavarian-aktie har fået standset nedturen og har igen vundet et par kroner de senere dage.

Et tillidsknæk til Paul Chaplin og Bavarian-ledelsen, men også en kontant reminder om, at biotekaktier er risky business.

Zobels afløser strippet for alle poster
Det er en af de mest voldsomme nedture i dansk erhvervsliv, og en af de mest overraskende. Den tidligere Codan-topchef Jens Erik Christensen er af Finans­tilsynet fundet uegnet til at sidde i en finansbestyrelse efter de såkaldte fit & proper-regler. Det er sjældent, at Finanstilsynet går så voldsomt til værks, og yderst sjældent at det sker over for en af de tunge drenge i finansen.

Jens Erik Christensen har fået det røde kort, fordi han fortsatte med at sælge ejerskifteforsikringer i Husejernes Forsikring, selv om tilsynet havde sat en stopper for selskabet. Udover at være formand er han også medejer af Husejernes Forsikring. Sagen ventes nu at komme for en domstol.

Jens Erik Christensen var i en årrække topchef i forsikringsselskabet Codan efter den navnkundige Peter Zobel, formand for brancheorganisationen Forsikring & Pension og medlem af en række bestyrelser med et udviklet netværk i erhvervslivets top. En indadvendt type, men internt i sektoren var han yderst respekteret for sin viden og sine resultater. I dag strippet for alle sine poster.