Han fik #metoo-bevægelsen til at eksplodere: Nu er hans livsværk tæt på kollaps

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Andrew Kelly
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen

Velkommen til en ny uge, som står i kuldens tegn. Vi vil førsøge at få pumpet lidt varme ind i kroppen med en række skarpe erhvervsnyheder fra ind- og udland.

Vi begynder dagen på den anden side af Atlanterhavet i New York.

1
Harvey Weinstein trækker et helt filmselskab med i faldet

Hollywood blev rystet i sin grundvold, da omfanget af seksuelt magtmisbrug begået en af filmbranchens absolut mest markante skikkelser, stod klart. Harvey Weinstein er nærmest blev personificeringen af, hvad #metoo-bevægelsen kæmper i mod. Anklagerne mod ham har hobet sig op, siden de første kvinder stod frem i efteråret.

Nu kollapser det New York-baserede filmselskab The Weinstein Company så under vægten fra de mange anklager mod medstifteren. Selskabet er kendt for at stå bag en lang række populære, amerikanske film som »Kongens store tale« og samtlige af Quentin Tanrantinos film de seneste tolv år.

Selskabet er ifølge flere amerikanske medier i gang med at begære sig selv konkurs. Det sker efter et mislykket forsøg på at sælge selskabet til en gruppe af investorer. The Weinstein Company var allerede før Harvey Weinsteins fald i knæ økonomisk, hvor stor gæld lå som et åg over selskabet, og der var blevet længere mellem de store hitfilm.

Derfor var en salgsproces sat i gang. Men anklagerne mod Weinstein problematiserede salget. Løsningen skulle have været en fond med 40 millioner dollar til eventuelle retssager i kølvandet på skandalen.

Sidste søm i kisten blev dog leveret tidligere på måneden, da New Yorks statsadvokat lagde an til en retssag mod hele selskabet og dets stiftere. Det blev for meget for de potentielle købere som trak sig.

Sent søndag aften skrev selskabets bestyrelse, at den ikke længere kan se andre løsninger end en konkursbegæring.

Harvey Weinstein var i flere årtier en magtfuld filmproducer, der kunne sende skuespillere og andre filmfolk op blandt stjernerne, men ligeså hurtigt kunne han trække dem ned igen og sende dem ud i mørket.

Han var med andre ord en mand, man helst ikke skulle komme på tværs af. I efteråret kulminerede anklagerne i mod ham. Kvinder på stribe stod frem og fortalte, hvordan de på den ene eller anden måde var blevet udnyttet og misbrugt seksuelt af Harvey Weinstein. I oktober blev han presset ud af filmselskab Weinstein Co., som han ejede sammen med sin bror Bob Weinstein, og blev selv sendt ud i mørket. Nu er selskabet på vej i samme retning.

Business.dk anbefaler:

DRs »chefredaktion« er vokset fra 15 til 150: Men ingen ved, hvem der bestemmer

Byggeboom får virksomhederne til at hungre efter mere arbejdskraft

Hurtigere salg øger frygt for boligspekulation i København

2
Discountbutikkerne buldrer frem

Landets discountkæder har de seneste ti år vundet kampen om kunderne. I 2007 omsatte de danske discountbutikker for 28,1 mia. kroner. Ti år senere var deres omsætning steget til 45,8 mia. kroner, hvilket er en stigning på 63 pct.

Det viser en opgørelse i årbogen »Dansk dagligvarehandels 10 års statistik 2007-2017« udgivet af Retail Institute Scandinavia.

Mens discountbutikkernes samlede omsætning er på himmelfart, har supermarkeder på op til 1.000 m2 og nærbutikker i stedet mistet omsætning. Kun de store supermarkeder har kunnet hente en fremgang i omsætningen på 5,3 pct. i den danske dagligvarehandel, der samlet har haft en omsætningsfremgang på 14 pct. Læs mere lige her.

Bliv klogere på din egen privatøkonomi i Dine Penge-podcasten

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

3
De små napper tusindevis af kunder fra danske storbanker

Landets bankkunder flokkes om de mindre banker, skriver Finans. Mens de otte største banker i 2016 mistede 15.700 kunder til landets mindre pengeinstitutter, accelererede kundetabet til 44.700 sidste år. Det svarer til næsten en tredobling på et år.

Det viser en ny og omfattende kundeundersøgelse fra analysehuset Voxmeter.

De små bankers interesseorganisation, Lokale Pengeinstitutter (Lopi), genkender udviklingen. Blandt de store banker har fire vundet og fire tabt kunder de seneste to år. Målt i forhold til markedsandele er Nordea og Sydbank klart hårdest ramt.

Begge oplyser til Finans, at de kan genkende udviklingen, men ikke omfanget af kundetabet.

4
Udflytning truer de danske vismandsrapporter

Udflytningen af Det Økonomiske Råd fra København til Horsens vil medføre en pause i udgivelsen af de såkaldte vismandsrapporter. Det skriver Børsen mandag. Der kommer til at mangle medarbejdere, når institutionen rykker teltpælene op som led i regeringens udflytningsplan for statslige ansatte.

Kun tre ud af de 37 medarbejdere i Det Økonomiske Råd overvejer således at flytte med til Horsens ifølge avisen. Og det får direkte konsekvenser for vismændenes arbejde, mener overvismand Michael Svarer.

»Tre mand kan ikke lave en vismandsrapport. Det betyder, at arbejdet bliver indstillet i en periode,« siger han til Børsen.

3 ting investorerne bør holde øje med mandag:

Investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, leverer her tre ting som investorerne vil rette blikket mod mandag.

  • På nøgletalsfronten vil investorerne se mod USA, hvor ”salget af nye boliger” ventes at vise en stigning på lige under 5 pct. Salget af nye boliger og den forventede vækst er fortsat et tegn på, at der er gang i den amerikanske økonomi på trods af, at renterne er steget de seneste månder.
  • Regnskaberne er ved at være overstået. I USA har det været den bedste regnskabssæson i 6 år med en indtjeningsstigning på tæt på 15 pct. De gode amerikanske regnskaber er ikke mindst en meget medafgørende faktor for at januar nedturen blev en aktiekorrektion og ikke begyndelsen til en meget stor nedtur. I Asien stiger aktierne også, og spørgsmålet er, hvor meget ekstra de danske aktier kan lægge til efter i fredags for første gang i tæt på en måned igen at være kravlet i et mindre indeksplus?
  • William Demant Holding er den absolutte danske regnskabsvinder. Det seneste år er aktien steget med mere end 50 pct. og år til dato er aktien steget med mere end 25 %. I sidste uge ”kørte” William Demant Holding og Genmab parløb om at stige mest. Er der kortsigtet mere at hente efter store stigninger for de 2 danske vindere i den danske regnskabssæson?

Det sker i dag:

kl 14.00: USA: James Bullard, chef for Federal Reserve holder tale i St Louis
kl 16.00: USA: Salg af nye boliger, jan

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder følger op på de positive takter fra Wall Street inden weekenden. Investorernes blik er som i de øvrige finansielle markeder rettet mod tirsdagens redegørelse fra den nye amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, for indikationer om bankens syn på de økonomiske udsigter.

Nikkei 225 +1,2
Topix +0,8
Hongkongs Hang Seng +0,6
China Shanghai Composite +0,7
China CSI 300 +0,7
Taiwan Taiex +0,6
Sydkoreas Kospi +0,1
Indiens BSE Sensex +0,7
Singapores STI +0,4
Sydney ASX 200 +0,6