Hackere fra Nordkorea forsøgte at bryde ind hos danske banker

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, fotograferet d. 5. juli 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Så er det blevet torsdag og tid til ugens næstsidste opsamling på de vigtigste erhvervsnyheder. Det bliver en torsdag, der kommer til at stå i Finanslovens tegn, når regeringen senere i dag præsenterer, hvad de har tænkt sig at bruge pengene på i 2019.

Det kan du læse meget mere om på Berlingske, når du har været med en tur forbi dagens vigtigste erhvervshistorier.

Vi starter med en historie om nordkoreansk hacking.

Hackere fra Nordkorea forsøgte at få adgang til danske banker


Hackere rykker stadig tættere på danske virksomheder. Især virksomheder i finanssektoren er under pres, fremgår det af Børsen her til morgen.

I 2017 forsøgte en gruppe hackere, angiveligt statsstøttede hackere fra Nordkorea, således at trænge ind i 100 store virksomheder verden over, og både Danske Bank og Saxo Bank blev angrebet. Heldigvis uden at det kostede de to banker penge eller data.

Ifølge Center for Cybersikkerhed, der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste, er cybertruslen mod den danske finanssektor lige nu på sit højst mulige niveau. Det viser en ny rapport, som Børsen har fået.

»Når man ser på trusselsbilledet mod den finansielle sektor, er det helt generelt alvorligt,« udtaler Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed, til Børsen.

Arbejdskraftmanglen i it-branchen strammer yderligere til

Kampen om medarbejderne i it-branchen bliver stadig hårdere. Det fortæller chefen for den hastigt voksende it-virksomhed Omada fra København til Finans.

Omada, der laver it-løsninger til adgangskontrol og persondatahåndtering, forventer en vækst på 40 pct. I 2018. Den største hindring for vækst er manglen på arbejdskraft og voksende lønpres.

»Alle slås om de dygtige it-folk. Opsvinget har gjort, at endnu flere techselskaber er skudt frem i hovedstadsområdet, og det betyder selvfølgelig, at kampen om it-folkene er ekstra hård,« siger adm. direktør i Omada, Morten Boel Sigurdsson, til Finans.

Omada har base i København, og det er da også hovedstaden, man mest forbinder med boomet i it- og tech-branchen og den deraf følgende mangel på arbejdskraft.

Men ifølge en analyse af mere end 6.000 regnskaber i it-sektoren fra brancheorganisationerne IT-forum og BrainsBusiness, som Finans har fået, går det også rigtig godt med it-branchen i provinsen.

Canada er på vej ind i handelsaftale - og det vækker jubel på aktiemarkederne

Fra vores egen andedam skal vi en tur over Atlanten, hvor optimismen breder sig omkring en ny nordamerikansk frihandelsaftale.

Efter at USAs præsident Donald Trump i mandags overraskede med at melde ud, at han var tæt på en bilateral aftale med Mexico, ser det nu også ud til, at Canada og USA nærmer sig hinanden.

»Jeg tror, Canada meget gerne vil være med i aftalen,« siger Donald Trump ifølge CNBC og tilføjer at det formentlig ikke vil være godt overhovedet, hvis Canada ikke gør.

Samtidig beretter CNN, at også de canadiske embedsmænd, der deltager i forhandlingerne virker positive. Nyheden om de positive toner i forhandlingerne, som er kommet frem sent onsdag aften dansk tid, har ført til stigninger på en række aktiemarkeder i Asien og ventes også at kunne spores på de europæiske aktiermarkedere, når de åbner.

USA holder øje med Danske Banks hvidvask-sag

Vi slutter herhjemme, men med et snært af USA.

De amerikanske myndigheder følger nemlig sagen om hvidvask i Danske Banks estiske filial tæt. Det fortæller USAs viceminister for økonomisk kriminalitet, Marshall Billinglea, i et interview med Berlingske Business.

Marshall Billinglea slår også fast, at man skal forvente, at bankerne agerer i forreste forsvarslinje i kampen mod hvidvask.

Det skal investorerne holde øje med


Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet har udpeget tre ting, som investorerne bør holde øje med onsdag:

  1. Brøndby nåede lige akkurat ikke mesterskabet i sidste sæson, og selv om Europa League bestemt er økonomisk attraktiv, er det ikke noget at sammenligne med de muligheder, der kan ligge i en eventuel kvalifikation til Champions League gruppespillet. Brøndby vil formentlig fastholde forventningerne i niveauet 12-22 mio. primært drevet af transferindtægter fra Frederik Rønnow og Christian Nørgaard.
  2. På nøgletalsfronten er det tillidsindikatorer i Europa, som vil præge dagen. De seneste måneder har frygten for en europæisk/amerikansk handelskrig domineret, men de seneste tyske IFO tal tegner et billede af at frygten for en handelskrig er drevet over og ikke længere har samme tag i investorerne som tidligere.
  3. Det britiske pund har fået et hårdt tiltrængt pusterum og er steget ca. 1 % overfor EUR det seneste døgn, efter at der nu lyder mere forsonende toner mellem EU og UK og at sandsynligheden for en fornuftig Brexitaftale er stigende. En god aftale vil sandsynligvis give et pund løft på 2-4% og give aktiemarkedet et ”lettelsens suk” på 1-2 % medvind og samtidig være godt nyt for dansk økonomi og vores eksport på ca. 85 mia. Investorerne vil derfor spidse øre og holde øje med udviklingen og retorikken de kommende uger.