Hårde tider venter Schurs selskaber

SAS, PostNord og DONG Energy er alle delvist statsejede selskaber, de har alle Fritz Schur for enden af bestyrelsesbordet, og de går alle en ganske vanskelig tid i møde.

DONG er ikke det eneste selskab med Fritz Schur for bordenden, der går en vanskellig tid i møde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krigen raser stadig på DONG-slagmarken, hvor bestyrelsesformand Fritz Schur indtil videre ser ud til at komme helskindet igennem den skandale, som startede med Anders Eldrups fyring.

Bestyrelsesformanden er dog ikke kommet igennem uden skrammer, og flere tidligere og nuværende politikere har udtalt kritik af Fritz Schurs håndtering af sagen. Regeringen har dog stadig tiltro til den aristokratiske bestyrelseskonge i det statsejede energiselskab.DONG Energy er ikke det eneste delvist statsejede selskab, hvor Fritz Schur indtager formandsposten. Det gør han også i SAS og i PostNord, og begge selskaber går nogle udfordrende år i møde.

SAS' egenkapital er væk

Det skandinaviske flyselskab SAS har længe fløjet med sløje tal på bundlinjen, men for bare et par uger siden kunne det norske medie e24.no berette, at SAS' egenkapital i praksis er udraderet af store pensionsforpligtelser."Det er rigtigt, at egenkapitalen ville være i nul, hvis man korrigerer for den virkelige værdi af pensionsforpligtelserne," sagde finansdirektør i SAS, Göran Jansson, der dog understreger, at pensionsmodtagerne er sikrede.

Dermed er de penge, som SAS har fået ind gennem en aktieemission i 2010 reelt væk. Desuden blev SAS overhalet af Norwegian i markedsværdi for bare en uge siden.

PostNord cykler mod hårde tider

Som så mange andre virksomheder har PostNord på bundlinjen kunnet mærke den stigende digitalisering af samfundet. Brevmængden faldt alene i 2011 med 12 procent, men den egentlige fare lurer i horisonten, for de offentlige myndigheder i Danmark planlægger kun at have elektronisk kontakt med borgerne fra år 2015."Vi kommer i en situation, hvor der er risiko for et underskud i Danmark. Men vi vil gøre alt for at undgå det," sagde administrerende direktør i PostNord, Lars Idermark, til Børsen i februar.

PostNord er dog stadig en udmærket forretning, der har formået at tilpasse udgifterne til den vigende indtjening. EBIT-margin er steget i både 2010 og 2011. Omsætningen er dog faldet betydeligt over de seneste fire år fra 45 milliarder i 2008 til 39 milliarder 2011.

Svært at spare yderligere

PostNord meldte i årsrapporten for 2011 ud, at man skal effektivisere yderligere for at imødekomme det hårde marked, men professor Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet mener ikke, at postselskabet kan presse citronen mere.

"Det kan kun føre til en ting, nemlig at omkostningen pr. brev vil stige, så det er et rigtigt uattraktivt marked at være i," sagde Per Nikolaj Bukh til Børsen.

Det er især det danske marked, der tynger PostNord. Omsætningen faldt i 2011 med to procent i Sverige, mens den faldt med 14 procent i Danmark.