Hårde tider motiverer til sort arbejde

I krisetider fylder sort arbejde en større del af det samlede arbejde.

Læs mere
Fold sammen
Der bliver i øjeblikket bedre plads til lommeulden, mens pengestykkerne forsvinder fra de udslidte jeans. Økonomiske eksperter er enige om, at danskerne får færre penge mellem hænderne i den kommen tid. En af konsekvenserne er, at motivationen til at udføre eller få udført sort arbejde stiger.

- Kunder, som er klemt på økonomien, kan tænke, at nu gør vi det sort. Man kan derfor komme ud for, at relativt flere kunder vil have arbejdet udført sort, siger Søren Nicolaisen, cheføkonom i Håndværksrådet.

Virksomhederne kan derfor føle et pres fra personer, der udfører sort arbejde, selvom den samlede mængde af de moms- og skattefri tjenester ifølge cheføkonomen følger det hvide arbejde ned. Det er især den usikre økonomiske situation, som kan få danskerne først at søge sort arbejdskraft.

Får dårligere råd

- Når man har mange penge mellem hænderne, er man mere interesseret i at få tingene lavet med regning og garanti. Nu får man dårligere råd, og så kan man forestille sig, at der vil ske en stigning i det sorte arbejde, siger Claus Larsen, forsker i sort arbejde hos Rockwool Fondens Forskningsenhed, om udviklingen inden for sort arbejde i bygge- og anlægsindustrien, som traditionelt den mest plagede branche.

Han forklarer dog, at der er mange andre faktorer, der også spiller ind. Eksempelvis er det et åbent spørgsmål, hvad tilstedeværelsen af mange østeuropæiske håndværkere i Danmark har af betydning.

Dertil kommer, at den lave ledighed også ville have kunnet avle større mængder sort arbejde, da man så måske kunne få arbejdet gjort tidligere.

Håndværksrådets cheføkonom peger på, at en kommende skattereform og dermed måske lavere skat kan lægge en dæmper på papirløst arbejde.

- Uanset skattetrykket mener vi dog, at sort arbejde er konkurrenceforvridende. Der er ingen undskyldning for hverken at efterspørge eller at udføre det, slutter han.