Hårde anklager mod PostNord - beskyldt for at dumpe priser med 50 pct.

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Henning Bagger

Godmorgen,

Velkommen til dit overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder, hvor vi samler de fem vigtigste historier, som vi synes, du skal læse, inden du begynder din dag. Vi lægger ud med en historie om statsejede, dansk-svenske PostNord, som er kommet under hård beskydning for at dumpe sine fragtpriser alt for meget.

1
PostNord beskyldt for at dumpe priser med 50 pct.

Nye anklager om PostNords påståede aggressive priser på fragtområdet får alamklokkerne til at ringe hos flere politikere og Dansk Erhverv. Firmaet Bossard fravalgte i en konkret sag PostNord som fragtfirma, fordi prisen var 50 pct. under de private konkurrenters tilbud.

»Når noget er for godt til at være sandt, så er det som regel sådan, det hænger sammen,« siger Anders Thielfoldt, adm. direktør i Bossard, til Børsen.

Anklagen fra Bossard lægger sig i slipstrømmen af flere beklagelser fra private vognmænd, som i Berlingske Business højlydt har brokket sig over, at statsejede PostNord udkonkurrerer dem på prisfronten. Over for Børsen afviser chefen for PostNord Danmark, Peter Kjær Jensen, dog anklagen om, at PostNords priser er for gode til at være sande.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
To ud af tre chefer har oplevet forsøg på svindel

Et stort flertal af de største danske virksomheder har oplevet forsøg på svindel, hvor en eller flere personer udgiver sig for at være en direktør i virksomheden.

Det viser en rundspørge fra Berlingske Business, hvor 65,6 pct. svarer, at de har oplevet forsøg på svindel - også kaldet CEO-fraud.

Ordet dækker over svindel, hvor svindlere giver sig ud for at være direktøren i en virksomhed. Via mail forsøger svindlerne at franarre medarbejdere penge. I Rigspolitiets strategiske analyse for 2016 bliver CEO-fraud nævnt som en stigende belastning for virksomheder.

3
Nordea-boss truer med at flytte hovedkontor ud af landet

Hos Nordens største bank, Nordea, er det imidlertid andre problemer, der optager bankens topchef Casper von Koskull. I et interview med det svenske medie Dagens Industri siger han, at sandsynligheden for, at Nordea flytter sit svenske hovedsæde ud af landet, er »meget, meget stor«.

Meldingen kommer, efter at den svenske regering har taget endnu et skridt i retning af at indføre en ny bankskat, som vurderes at ville øge skatteindtægterne med 3,7-7 mia. svenske kr. årligt. Men forslaget vækker skarp kritik fra Nordea-topchefen.

»Nordea er en multinational bank med administrativt hovedsæde i Sverige. 75 procent af vores kunder kommer ikke fra Sverige. I sidste ende betaler vores danske, norske og finske kunder for den svenske velfærd,« siger Casper von Koskull til Dagens Industri.

Dagens tal

er 160 millioner kroner. Nej, det er ikke småpenge, som Yahoos topchef Marissa Mayer ifølge CNN står til at få i gyldent håndtryk. Marissa Mayer er angiveligt snart fortid i Yahoo efter salget til Verizon, men hun får dog rigeligt råd til smør på brødet.

4
Topdanmark-chef i giftig bycykel-sag

Mens selskabet bag de københavnske bycykler, Gobike, balancerer på randen af konkurs, afslører hidtil hemmeligholdte papirer, at et advokatfirma i 2015 anbefalede et sagsanlæg mod bl.a. Topdanmarks topchef, Christian Sagild, for dispositioner i bycykelselskabet. Det skriver Finans.dk.

Sagen blev dog aldrig anlagt, fordi det efterfølgende lykkedes Gobike at skaffe bankgarantier for 37 millioner kroner. Christian Sagild afviser over for Finans at kommentere historien.

5
Dansk erhvervsliv frygter konflikt med Tyrkiet

Vi springer videre til den eskalerende konflikt mellem Holland og Tyrkiet, som risikerer at få barske konsekvenser for danske virksomheder.

Det advarer Dansk Erhverv og Dansk Industri om i Berlingske Business, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har meldt ud, at han ønsker at udskyde besøget fra den tyrkiske premierminister.

»Vi balancerer på en knivsæg, når der opstår diplomatiske forviklinger. Så er der ikke langt til, at en politiker i Tyrkiet opfordrer tyrkiske forbrugere til at fravælge danske varer,« siger Michael Bremerskov, chefkonsulent i EU og International afdeling ved Dansk Erhverv.

Det sker i dag

  • Mediekoncernen Egmont, der b.la. ejer Euroman og Anders And, kommer med regnskab for 2016 kl. 09.45.
  • EU-kommissionen fremlægger nye tal for industriproduktionen i januar kl. 11.00.
  • Danmarks mindste børsnoterede rederi, Erria, præsenterer desuden årsregnskab for 2016.

Det sker på markederne

De vigtigste asiatiske aktiemarkeder ligger med stærkt begrænsede udsving tirsdag, hvor investorerne generelt afventer den amerikanske centralbanks pengepolitiske møde, skriver Ritzau Finans.

  • Nikkei og Topix i Japan falder begge 0,1 pct.
  • I Kina ligger Shanghai Composite i et lille plus på 0,1 pct
  • De amerikanske aktiefutures ligger med fald på under 0,1 pct.