Hård kritik af erhvervsministers håndsrækning til familieejede virksomheder: »Det er varm luft«

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

b
Erhvervsminister Simon Kollerup kom for tre uger siden med en håndsrækning til famileejede virksomehder, der står over for et generationsskifte og derfor skal betale arveafgift. Men den håndsrækning møder nu hård kritik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Godmorgen.

Velkommen til dagens Business-overblik, hvor vi blandt andet skal forbi en ny og omfattende undersøgelse, der afslører, hvornår virksomhedsopkøb giver det højeste afkast.

Men vi begynder overblikket med historien om, at de rekordlave renter har presset pensionsgiganten PFA over i alternative investeringer.

PFA runder 100 mia. kroner i særlige investeringer

1,3 millioner danskere har i de senere år investeret milliarder af kroner i verdens største havvindmøllepark, 57 parkeringshuse i USA, solcelleparker i England, skibsfart og realkredit i Danmark og enorme ejendomsprojekter i blandt andet Tyskland og Indien.

Mere præcist er det PFA, der på mindre end ti år er gået fra at have haft alternative investeringer og ejendomme for mindre end 20 mia. kroner til ved udgangen af september at være oppe på 103 mia. kroner. Dermed er disse to grupper gået fra at fylde otte procent af PFAs samlede investeringer til at fylde knap 20 procent. Det skriver Berlingske torsdag.

Der er én meget klar årsag til, at milliarderne er blevet sluppet fri uden for de mere traditionelle dele af finansmarkedet, forklarer PFA-topchef Allan Polack.

»Vi har set ind i en verden, hvor renterne har været faldende og nu er blevet ekstremt lave. Vi tror på, at de vil forblive lave i meget lang tid. Nu er det ikke bare de korte renter, men også de lange, der er kommet ned i negativt territorium,« siger han.

Ny og omfattende undersøgelse: Opkøb i krisetid betaler sig

Går man som virksomhed og overvejer at opsluge en konkurrent, kan det være en god idé at vente med at købe, til verdensøkonomien er udfordret.

Selskaber, der har gennemført opkøb i dårlige tider, har nemlig skabt et merafkast på syv procent sammenlignet med dem, der har gennemført opkøb under en højkonjunktur, når der måles et år efter opkøbet. Tallet ligger på ni pct., hvis man udvider perioden til to år.

Det skriver Finans på baggrund af en ny og omfattende analyse, der er baseret på mere end 51.600 virksomhedshandler de seneste 40 år, og som er foretaget af et af verdens største konsulenthuse Boston Consulting Group.

Regeringen vil tage tre procent i rente på firmaers arvegæld

For tre uger siden kom erhvervsminister Simon Kollerup (S) med en håndsrækning til de virksomheder, der står over for et generationsskifte.

Regeringen har planer om, at arveafgiften skal sættes op til 15 pct. mod seks pct. i dag, og med håndsrækningen gav ministeren virksomheder mulighed for at betale arveafgiften over 30 år mod 15 år i dag.

Men nu viser det sig, at renten på gælden til staten skal svare til Nationalbankens såkaldte diskontorente plus én pct. om året – dog mindst tre pct. i alt.

Siden 2012 har diskontorenten i Nationalbanken været på 0,0 pct., men alligevel lægger regeringen op til, at virksomheder skal betale tre pct. i rente om året, hvis de vil gøre brug af henstandsordningen og afdrage gælden til staten i over 30 år. Det skriver Børsen.

Ifølge Kathrine Olldag, der er skatteordfører for de Radikale, er regeringens tilbud om 30 års henstand til en rente på tre pct. »varm luft«, og hun understreger, at renteniveauet skal være en del af forhandlingerne om arveafgiften.

»Hvis man kan låne pengene billigere i banken, fordi de følger den egentlige rente, så giver det jo ikke mening, at staten tager tre procent i rente. Jeg vil være lidt træt af at bruge ordet symbolpolitik, men det er en gave, som ikke rigtigt er en gave,« siger Kathrine Olldag, skatteordfører for de Radikale til Børsen.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Brexit fik lov til at tage store overskrifter i løbet af dagen i går, hvor nogle medier rapporterer, at EU og Storbritannien har løst nogle af deres uenigheder omkring grænsen til Nordirland, men der er endnu ikke mange detaljer. Derudover arbejder Boris Johnson stadig med at få støtte fra parlamentet. Opmærksomheden mod Brexit-forhandlingerne vil fortsat være der i dagens løb, når mødet i Det Europæiske Råd løber af stablen både i dag og i morgen. Konflikten mellem USA og Kina vil også tage overskrifter, eftersom mere og mere tyder på, at det håndtryk, der blev givet fredag, har været på et meget tyndt grundlag, og ikke mindst at USAs begyndende involvering i konflikten i Hongkong begynder at give gnidninger.
  • Der vil være interessante datapunkter på tapetet i dag. Hvor gårsdagens svagere detailsalg fra USA fik skabt en smule tvivl om styrken i privatforbruget, så vil fokus naturligvis vendes mod data fra USA fra boligmarkedet og ikke mindst arbejdsmarkedet. Her vil vi få antallet af byggetilladelser i september og nye husstarter. Mens boligsalget er kommet igen i ly af de lavere renter i år, er byggeaktiviteten endnu ikke kommet op i gear. Der vil også komme data for nye dagpengesøgende, som giver en frekvent indikation af arbejdsmarkedets styrke. Endelig vil der også være data fra industrifronten, hvor vi får Philadelphia Feds fremstillingsundersøgelse og ikke mindst septembers industriproduktion i USA.
  • Sidst men ikke mindst vil investorernes fokus være på regnskabsaflæggelserne fra blandt andre storbanken Morgan Stanley. Selv om blot omkring otte pct. af de amerikanske selskaber har aflagt regnskab, og det dermed er for tidligt rigtigt at konkludere noget, har virksomhederne indtil videre klaret sig bedre end ventet på både indtjenings- og omsætningssiden.

Det sker på markederne

Aktier USA

S&P 500: - 0,2 pct.

Dow Jones: - 0,1 pct.

Nasdaq: - 0,3 pct.

Aktier Asien

Nikkei: 0,0 pct.

Hang Seng: +0,8 pct.

Shanghai: 0,0 pct.