Håndværkere: Hvor er fradraget?

Torsdagens vækstudspil fra regeringen får en række håndværkerorganisationer til at spørge: Hvad blev der er håndværkerfradraget?

ARKIVFOTO 2008 af håndværkere- - Se RB 2/4 2014 22.00. Murere, tømrere, elektrikere og alle de andre omkring 150.000 ansatte inden for byggeriet skal snarest have et ID-kort for at få adgang til danske byggepladser. Og mere end det: For at få ID-kortet skal håndværkerne have mindst én dags uddannelse i sikkerhed på byggepladser. (Foto: Christian Als/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Det er skuffende, at den såkaldte Boligjobordning, også kendt som håndværkerfradraget, ikke indgår i det vækstudspil, som regeringen fremlagde torsdag. Det mener administrerende direktør Ane Buch fra Håndværksrådet.

»Det er både sundt og godt at polstre virksomhederne ved for eksempel at lette energiafgifter, men det er endnu vigtigere at stimulere efterspørgslen. Derfor er det nedslående, at regeringen spiller sig et vigtigt kort af hånden ved at sløjfe håndværkerfradraget, der netop har skabt efterspørgsel efter håndværksydelser og har holdt hånden under beskæftigelsen i byggeriet,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Hun henviser samtidig til Håndværksrådets egne undersøgelser, der viser, at Boligjobordningen også er med til mindske sort arbejde i byggesektoren.

Også i organisationen Dansk Håndværk undrer man sig over, at håndværkerfradraget nu bliver sløjfet.

»Nu må de mange tusinde håndværksvirksomheder leve med usikkerhed om, hvor den næste ordre skal komme fra. Det vil skade deres mulighed for at ansætte flere medarbejdere væsentligt,« siger direktør Erik Møbius.

Ordningen består i, at man kan få tilskud til lønudgifter, hvis man skal have lavet nyt køkken eller have lavet andet arbejde i sit hus eller sommerhus, hvor en håndværker er nødvendig. Boligjobordningen gælder også for eksempel rengøring og børnepasning, og tilskuddet gives i form af et fradrag i skatten.

Hos DS Håndværk & Industri er man ikke sen til at kalde regeringens beslutning om, at holde ordningen ude af vækstpakken for en katastrofe.

»Håndværkerfradraget er peanuts for statskassen, men en vigtig og værdiskabende ordning for både håndværkervirksomhederne og husejerne. Ordningen har givet øget beskæftigelse og fremgang. Set med vores briller er der store fordele for alle i det danske samfund. Men sådan skulle det altså ikke være, og det forstår jeg simpelthen ikke,« siger formand Jim Stjerne Hansen.

Også på den politiske bane er der undren over, at det ved årets udgang skal være slut med at få tilskud til håndværkerarbejde.

»Det undrer mig gevaldigt, at regeringen helt har glemt den fremragende Boligjobordning, som senest blev forlænget til udgangen af 2014«, erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF) fra Dansk Folkeparti.

Vi ved, at både borgere og håndværksmestrene har brugt den her ordning ganske flittigt, og vi ved også, at ordningen har sikret mange arbejdspladser i håndværksindustrien igennem vintermånederne og ligeledes har skabt flere elevpladser i landets virksomheder,« siger han.

Håndværkerforeningerne er dog overordnet set glade for vækstpakken, hvor både initiativer for at skabe praktikpladser og målet om at lette byggesagsbehandlingen får ros.