Gyldne tider for vikarbureauer

Arbejdsmarkedet skriger på håndværkere og sundhedspersonale, og det betyder kronede dage for vikarbureauerne, hvis omsætning bare stiger og stiger.

Vikarbranchen spinder guld på det pressede arbejdsmarked. Fra 2005 til 2006 steg branchens omsætning med 38 procent fra 6,5 milliarder kroner til ni milliarder, viser tal fra Danmarks Statistik.

Omsætningen hos vikar- og rekrutteringsbureauerne er steget hele 86 procent siden 2004.

Det er særligt manglen på folk på for eksempel byggepladser og plejehjem, der giver bureauerne smør på brødet. Vikarbranchen tjente sidste år dobbelt så mange penge på at formidle vikarer inden for produktion, bygge og anlæg. Fra 1,4 milliarder kroner i 2005 til 2,8 milliarder i 2006.

Den private sektor står for langt den største del af vikarbranchens omsætning - i alt 71 procent, mens det offentlige bidrager med 29 procent til bureauernes pengekasser.

Problem at offentlige bruger vikarer

I alt brugte det offentlige 2,6 milliarder kroner på vikarer, og det er et stort problem, mener Martin Windelin, økonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

"Sundhedssektoren står for 85 procent af det offentliges vikarbudget. Det er vel en indikation af, at personalet inden for disse områder er for lavt lønnede. Normalt ville man kunne tilbyde personalet overarbejdstimer frem for at bruge vikarer. Men her er der mange, der foretrækker at være i et vikarbureau, fordi de giver bedre løn," siger Martin Windelin til Ritzau.

Ritzau