Gulpladebiler styrtdykker i pris

Håndbremsen er trukket på nysalget af varevogne. Men brugtpriserne på gulpladebiler er i frit fald.

Foto: Steffen Ortmann Fold sammen
Læs mere
Foto: .
Der er vendt op og ned på markedet for varebiler, siden skatteminister Kristian Jensen (V) indførte nye afgifter i 2007.

Salget af nye varevogne er styrtdykket, men priserne på de brugte er gået samme vej, og det har tilsyneladende fået salget til at blomstre på brugtmarkedet, oplyser bilsitet Bilbasen.dk.
Fra et salg af nye biler på gule plader de to foregående år på henholdsvis 56.000 og 33.500 biler er der i år kun solgt 8.700 indtil videre.

Skatteministeren indførte en årlig afgift på op til 15.000 kroner for de tungeste biler på mellem tre og fire ton, der bliver brugt til privat kørsel, mens afgiften for de mindre biler på gule plader til privat kørsel er 5.040 kroner. Afgifterne for de to grupper steg fra henholdsvis 5.040 kroner for de største gulpladebiler og 900 kroner for de mindste.

Slut med nedtur

Men de nye afgifter rammer kun de biler, der er indregistrerede efter 24. april 2007, og det kan gøre de ældre varevogne mere attraktive på  brugtmarkedet. Og nedturen på brugtmarkedet ser da også ud til at være stoppet.

Mens der i 2007 blev handlet omkring 120.000 gulpladebiler, faldt tallet efter de nye afgifter til 103.100 året efter. Men i år blev der i de første syv måneder foretaget godt 58.000 handler med gulpladebiler, og dermed ser antallet for hele 2009 ud til at være tæt på 2008.

- Priserne på brugte varebiler er faldet så meget, at de er blevet attraktive igen for de private bilkøbere. Samtidig får erhvervslivet altså rigtig meget varebil for få penge, og det er efter min opfattelse en af årsagerne til, at de brugte gulpladebiler stadig sælger, siger Kenneth Andersen, adm. direktør for BilBasen.
Basen har desuden beregnet et prisindeks for de brugte gulpladebiler, og siden årsskiftet 2007/2008 er det faldet med 21 point frem til juli i år. Personbiler er i samme periode kun faldet med 11 point.
Firehjulstrækkere hitter

De seneste tal for juli viser endda en stigning fra 8.100 handlede, brugte varevogne i juli i fjor til 8.300 handler i juli i år. Især jyderne har fået øje på de billige firehjulstrækkere. Her er andelen af handlerne steget fra 49 til 55 procent, mens sjællænderne har handlet syv procentpoint færre brugte varevogne end i de syv første måneder sidste år.

Angående de nye biler på gule plader har importørerne svært ved at se en lys fremtid forude, efter en juli med et fald på over 60 procent i salget i forhold til juli sidste år.

- Varebilerne lider fortsat under et sammenfald af meget uheldige omstændigheder. Afgiftsændringer i 2007 og i den nyligt vedtagne skattereform, forvirring om reglerne for privates brug af varebiler samt krisen i byggebranchen har presset salget ned på et historisk lavt niveau, og i modsætning til personbilsmarkedet er her ikke umiddelbart en bedring i sigte, siger Bent Mikkelsen direktør, adm. direktør hos De Danske Bilimportører til nyhedsbrevet AutoUpdate.