Guld1000: Danske Bank og miniputterne

Med Nordea ude af løbet, fordi banken nu opererer på svensk banklicens, er Danske Bank alene om rollen som storbank på listen over de største banker i Berlingske Business Magasins Guld1000-særnummer.

Foto: Kasper Palsnov

Danske Bank er i sin helt egen liga, særligt i år, hvor Nordea er røget ud af listen i Berlingske Business Magasins Guld1000-særnummer. Med indtægter på over 120 mia. kr. tegner Danske Bank sig for over 70 pct. af bankbranchens samlede indtægter.

Men der er en forklaring. Kun danske pengeinstitutter er med i tabellen, og den dækker derfor ikke alle banker med tilstedeværelse på det danske marked. Nordea er for eksempel forsvundet ud, fordi den er blevet en filial af det svenske moderselskab, som i øvrigt snart flytter til Finland. Andre større banker som Handelsbanken, Swedbank og SEB er også filialer af deres svenske moderbanker.

Dertil kommer, at indtægter for Danske Bank er for hele koncernen og dermed også inkluderer indtægterne fra bankens filialer i andre lande.

Indtægterne er defineret som summen af renteindtægter, gebyr- og provisionsindtægter, handelsindtægter, nettopræmieindtægter, udbytte af kapitalandele og andre ordinære indtægter. Det er det nærmeste, vi kommer en egentlig omsætning.

Ser vi på det samlede resultat for danske pengeinstitutter, er der ingen tvivl om, at finanskrisen nu er bag os. Det samlede resultat efter skat er steget med næsten 10 mia. kr. til lidt under 30 mia. kr., og der skal vi igen huske, at Nordea ikke tæller med. Egenkapitalforrentningen runder nu 11 pct.

De to banker, der stikker markant af målt på egenkapitalforretning, er kviklån-bankerne som Ekspres Bank og Basisbanken med en forrentning af egenkapitalen på henholdsvis 25 og 35 pct. Særligt Basisbanken synes på vej ud af en nærmest selvudslettende krise. I 2016 fik banken et overskud på 83 mio. kr., hvilket er en markant forbedring på 322 mio. kr.

Blandt de klassiske banker ligger Ringkjøbing Landbobank fortsat i førertrøjen med en forrentning af egenkapitalen på 16 pct. Dog deler den i år førstepladsen med Lollands Bank.

Alm. Brand Bank sneg sig i 2016 efter mange års krise op i sorte tal med et overskud på 36 mio. kr. mod et tab i 2015 på 249 mio. kr. Trods forbedringen har Alm. Brand branchens ringeste forrentning af egenkapitalen med to pct.