Grundvurderinger er den store joker i skattespillet

Selv om regeringens ekspertudvalg torsdag fremlagde en 247 sider lang rapport om bedre ejendomsvurderinger, er der fortsat ikke klare svar på, hvordan man i fremtiden skal finde frem til boligejernes grundværdier.

Peter Engberg Jensen, formand for regeringens ekspertudvalg, der skal komme med anbefalinger til at rette op på de fejlbehæftede ejendomsvurderinger, fremlægger i dag resultaterne af deres undersøgelse, hvor man foreslår en ny model for udarbejdelse af ejendomsvurderinger. (Foto: Erik Refner/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligejere landet over kan lige så godt vænne sig til tanken om, at der også i fremtiden vil herske enorm usikkerhed om grundvurderingerne og dermed fastsættelsen af den hastigt stigende grundskyld. Regeringens ekspertudvalg med tidligere Nykredit-topchef Peter Engberg i spidsen har nemlig ingen klare løsninger på, hvordan man skal finde frem til bare nogenlunde retvisende grundvurderinger.

Derfor har udvalget holdt sig til en række overordnede anbefalinger, der i praksis efterlader langt flere spørgsmål end svar, mener flere eksperter, som Berlingske Business har bedt om at vurdere de nye anbefalinger.

»Rapporten efterlader særlig en stor usikkerhed omkring grundvurderingerne. Og når der ikke er et skattestop på grundskylden, har man virkelig en usikkerhedsfaktor, der kan få rigtig stor betydning for boligejernes økonomi. Faktum er, at man stadigvæk har det sigte, at grundskylden skal stige markant over årene,« siger partner i revisions- og rådgivningsvirksomheden PwC Søren Bech.

Fastsættelsen af grundværdierne er et afgørende punkt for både statskassen og landets boligejere, da det netop er disse værdier, der bruges til at beregne den kommunale grundskyld.

I modsætning til ejendomsværdiskatten har grundskylden aldrig været omfattet af skattestoppet, og de stigende grundvurderinger – især i Storkøbenhavn og Aarhus – får grundskylden til at stige kraftigt i disse år.

Når de seneste grundvurderinger bliver fuldt indfaset over en årrække, vil grundskylden blive noget nær fordoblet i mange kommuner. Mest markant ser det ud på Frederiksberg, hvor den gennemsnitlige husejer står til at skulle betale over 100.000 kr. i grundskyld om året, når de aktuelle grundværdier er blevet indfaset.

Udvalgets helt store udfordring er, at der i mange kommuner handles med så få ubebyggede grunde, at det ikke giver mening at basere vurderingerne på de seneste handler. Udvalget foreslår derfor, at grundværdierne fastsættes som en bestemt andel af den samlede ejendomsværdi, der kan være forskellig fra kommune til kommune.

Men svaret på, hvordan man skal fastsætte denne andel i kommuner med ingen eller få handler med ubebyggede grunde blafrer i vinden.

»Der er fortsat en masse uafklarede spørgsmål i forhold til boligejernes grundværdier. Vi har ikke fået noget svar på, hvordan man vil nå frem til grundenes andel af de samlede ejendomsværdier. Det ender med at blive et tilfældigt tal, som man fastsætter, og som skal bruges til at beregne boligejernes grundskyld,« siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i den borgerlige tænketank CEPOS.

Han kalder det særligt problematisk, at netop grundværdierne, der lægger til grund for store skattestigninger i disse år, bliver fastsat relativt tilfældigt.

Formanden for regeringens ekspertudvalg, tidligere Nykredit-topchef Peter Engberg, er enig i, at man ikke har noget præcist svar på, hvordan man skal fastsætte grundværdierne.

»Vi har foreslået en overordnet model for grundvurderinger, hvor værdien af grunden fastsættes som en bestemt andel af ejendomsværdien. Men vi har ganske rigtig ikke et opsat en præcis model for, hvordan man bedst kan fastsætte denne andel. Jeg er enig i, at vi ikke har været i stand til at give en lige så præcis angivelse af, hvordan man kan fastsætte grundværdierne, som vi har angivet for fastsættelsen af de samlede ejendomsværdier,« siger Peter Engberg.

Ekspertudvalget konkluderer, at grundværdiernes andel af ejendomsværdierne »kan fastsættes, som det findes mest hensigtsmæssigt«.

Den nye skatteminister Benny Engelbrecht (S) står derfor med en særlig stor udfordring omkring fastsættelsen af grundvurderingerne. Han har i forvejen udskudt implementeringen af det samlede nye ejendomsvurderingssystem til 2017, da »det skal være langt mere træfsikkert, end den model et ekspertudvalg har fremlagt«.

Mens der fortsat vil herske enorm usikkerhed om grundvurderinger, vurderer udvalget, at en ny model for de samlede ejendomsvurderinger i fremtiden vil resultere i betydeligt færre store fejl i vurderingerne. Samtidig understreger Peter Engberg, at »systemet vil blive bedre og bedre i takt med, at nye og bedre data bliver indregnet i modellen«.