Grundfos-topchef: Skat jagter os

Store danske virksomheder bliver forfulgt af Skat i sager om transfer pricing, som er urimelige og koster dem betydelige ressourcer at håndtere. Sådan lyder opråbet fra topchefen i Grundfos, der også er involveret i en skattesag.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For nylig blev Skat kritiseret af Ecco for at benytte »trusler« og »studehandler« i sit forsøg på at få virksomheden til at betale en større del af sin selskabsskat i Danmark.

Nu stemmer Grundfos’ topchef, Mads Nipper, i med koret og kritiserer Skat for, at man bruger ressourcerne forkert ved at jagte »hæderlige danske virksomheder«. Kritikken falder samtidig med, at Grundfos-chefen selv er havnet i en sag om transfer pricing, som kan koste pumpekoncernen et skattesmæk på et ukendt beløb.

Og Grundfos’ topchef er ikke alene om at være frusteret over Skat. Ifølge skatteeksperter oplever stadig flere virksomheder, at de kommer i klemme mellem skattemyndighederne i Danmark og andre lande, som kæmper om at få deres del af virksomhedernes selskabsskat.

Mens de fleste topchefer tier, har Mads Nipper fremsat sin kritik i fuld offentlighed på det sociale medie Twitter.

»Sælsomt, at Skat jagter globale danske selskaber, når der samtidig pibes over dårligt samfundsborgerskab fra udenlandske selskaber i DK,« skrev topchef Mads Nipper, da Skat i foråret offentliggjorde, at 76 virksomheder havde fået deres skattepligtige indkomst sat op med samlet mere end 20 mia. kroner, fordi de efter Skats vurdering havde snydt den danske statskasse ved at fastsætte priserne på interne handler på tværs af landegrænser »forkert« og dermed indtægtsført store summer i udlandet.

I slutningen af september, da et politisk flertal aflyste planlagte besparelser i skattemyndigheden, røg Mads Nipper igen til tasterne.

»Ekstra ressourcer til Skat. Sikkert nødvendigt, men mindre jagt på hæderlige danske virksomheders transferpris-sager ville sikkert frigøre en del,« lød det fra Grundfos’ topchef, der i dag via sin pressechef understreger, at hans skriverier på Twitter var udtryk for en personlig frustration.

Topchefens anledning til at kritisere Skat handler imidlertid ikke kun om generelle betragtninger om, hvad der foregår i andre virksomheder. Mads Nipper bekræfter over for Berlingske, at Grundfos selv er kommet under Skats kritiske lup i en transfer pricing-sag.

»Vi ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men vi er meget ærgerlige over at skulle bruge så store ressourcer på denne sag. Dybest set vil vi hellere bruge vores ressourcer på at udvikle vores forretning til gavn for miljøet og Danmarks eksport,« skriver Mads Nipper i en e-mail.

Han ønsker ikke at uddybe yderligere. Derfor står det hen i det uvisse, hvor stort et skattekrav Grundfos er blevet præsenteret for.

Skat har de seneste år intensiveret sin kamp for at få danske virksomheder til at betale korrekt selskabsskat i Danmark – i stedet for at flytte indtjening og skattebetaling udenlands. Senest har Skat i 2014 forhøjet virksomheders skattepligtige indkomst i Danmark med over 20 mia. kroner. I 2013 lød forhøjelsen fra Skat på godt 17 mia. kroner, og i 2012 var tallet 21,2 mia. kroner. Tilbage i 2005 forhøjede skat 25 virksomheders skattepligtige indkomst med under én milliard kroner. Skat jagter dermed yderligere skattekroner til statskassen hos tre gange så mange virksomheder som i 2005. Samtidig er størrelsen på det beløb, Skat ønsker at forhøje skattegrundlaget med, 20-doblet.

Sagerne er omfattet af tavshedspligt, hvorfor Berlingske ikke kan få udleveret materiale om dem fra Skat, og virksomhederne er generelt meget lidt meddelsomme, når det gælder skattesager.

Grundfos er dog langtfra den eneste virksomhed, der bruger tid på transfer pricing-sager i øjeblikket.

Ledelsen i et andet industriklenodie, Danfoss, bekræfter, at selskabet også er indblandet i en transfer pricing-sag, som man dog heller ikke vil sætte beløb på.

»Som alle globale koncerner har vi en løbende dialog med myndighederne i de lande, hvor vi opererer, herunder om hvad der er en fair allokering af indkomst. I de få tilfælde, hvor myndighederne gensidigt ikke kan nå til enighed om en fair allokering, kan det ende i en situation, hvor vi står midt imellem. Det oplever vi også,« svarer Lasse Bastkjær Jensen, pressechef i Danfoss.

Ligeledes bekræfter Jysk for første gang offentligt, at man også her er tørnet sammen med de danske skattemyndigheder om transfer pricing. Parterne blev dog enige om at lukke sagen i 2013, da Jysk godtog en skattepligtig indkomstforhøjelse på et beløb, som koncernen ikke ønsker at oplyse.

Af offentlige skattelister kan man dog se, at skattebetalingen i Danmark fra holdingselskabet bag Jysk, LLGB HOLDING ApS, pludselig voksede til 156 mio. kroner i 2013 mod blot 15 mio. kroner i 2012, da Jysks skattepligtige indkomst var vokset med over en halv mia. kroner.

»En del af den store stigning i den skattepligtige indkomst skyldes ændrede procedurer for transfer pricing, da en større del af indkomsten dermed skal beskattes i Danmark,« bekræfter Jysks kommunikationschef, Rune Jungberg Pedersen.

Mens virksomhederne er yderst tilbageholdende med at udtale sig om skattesagerne, bekræfter både Dansk Industri, Dansk Erhverv og foreningen af danske revisorer, FSR, at sager om transfer pricing fylder meget hos store danske virksomheder i øjeblikket, og at sagerne skaber frustration.

»Vi oplever, at transfer pricing-sager fylder rigtig meget for virksomhederne, fordi de involverede lande kræver omfattende dokumentation, som skal fremstilles alene for at vise, at virksomhederne anvender de rigtige priser ved handel mellem selskaber i koncernen. Nogle gange bliver virksomhederne frygteligt frustrerede,« siger Sune Hein Bertelsen, chefkonsulent og advokat hos Dansk Industri.

»Ofte er det så store beløb, der er i spil, at sagerne også skal behandles på højere niveau, måske endda i direktionen. Det er folk, som ikke er skattespecialister og derfor kan blive ekstrafrustrerede over tids- og ressourceforbrug, som tages fra den egentlige drift,« tilføjer Sune Hein Bertelsen.

Organisationerne er enige om, at skattemyndighedernes jagt på transfer pricing-penge er kommet for at blive, og at konflikter ikke kan undgås, når landenes skattemyndigheder diskuterer fordelingen af skattekagen.

»Transfer pricing handler ikke om, hvordan man fortolker en juridisk paragraf, men om økonomi. Alle skattemyndigheder verden over vil have deres del af kagen. Virksomhederne kommer til at sidde i en uheldig sandwich. Men det er vigtigt, at skattemyndighederne – også i Danmark – forvalter deres magt og opgave med at inddrive penge fra transfer pricing med stor ydmyghed. Deres opgave er at nå frem til det rigtige resultat, ikke kun det størst mulige,« siger revisor Bjarne Gimsing, der er partner i EY og formand for FSRs skatteudvalg.

Han medgiver dog, at nogle virksomheder spekulerer mere i transfer pricing end andre, men understreger, at der findes forskellige værnsregler i den danske lovgivning, som begrænser mulighederne for skattetænkning mere for danske virksomheder, end for virksomheder med hovedkontor i en række andre lande.

Skattekspert Lars Koch fra udviklingsorganisationen Ibis henviser til, at IMF har estimeret, at 420 mia. dollar bliver tabt i skatteindtægter alene i OECD-lande på grund af udflytning af profit.

»Det er vores opfattelse, at danskernes skattemoral er en del højere end gennemsnittet, men dermed ikke sagt, at der ikke er noget at hente på det her område hos danske virksomheder. Det er der selvfølgelig også,« siger Lars Koch, der forudser, at området vil være genstand for granskning længe.

»Linjen mellem lovlig og ulovlig er ikke skarp,« siger han.

Ifølge underdirektør i Skat Hans From har Skat ikke øget indsatsen specifikt i forhold til danske multinationale selskaber. Alle selskaber, der falder for Skats systematiske risikovurderinger, bliver kontrolleret uanset hjemland.

»Vi anerkender, at det er et kompliceret område, og at virksomhederne kan føle sig klemt mellem to myndigheder. Vi gør derfor alt, vi kan, for at sikre, at selskaber ikke bliver dobbeltbeskattet,« siger Hans From.

Samtidig lægger Skat ifølge Hans From vægt på at have en åben dialog med virksomhederne: »Vi vil gerne være helt åbne om, hvad vores kontroller går ud på, og hvilken tilgang, vi har. Vi har også etableret et udvidet samarbejde med nogle af de største virksomheder, hvor eventuelle risici og spørgsmål kan blive afklaret, inden der selvangives.«