Grundfos fordobler sin værdi på to år: Medarbejdere kan sælge aktier for 400 mio. kroner

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Bo Amstrup

Godmorgen og god fredag. Vi har samlet dagens allervigtigste nyheder, så du kan blive opdateret, før fredagen begynder.

I dag fortæller Børsen, at landbrugskrisen stadig presser og i Berlingske Business står det klart, at flere indflydelsesrige topchefer kræver mere vækst og lægger pres på regeringen. Og så var det angiveligt penge, der skulle være grunden til angrebet på Dortmunds spillerbus i sidste uge

Men først skal vi til Grundfos, hvor medarbejderne kan sikre sig penge til en god ferie, hvis de vælger at sælge deres aktier i dag.

Grundfos i vokseværk

Giganten Grundfos, der blandt mange andre ting laver vandpumper, har fordoblet sin værdi på bare to år. Det er Finans, der fortæller succeshistorien om firmaet, der siden 2014 har haft Mads Nipper i front. Aktierne koster i dag 884 kroner stykket mod, ja, det halve, 442 kroner i 2015, og det er medarbejderne i virksomheden glade for. De kan nemlig sælge deres aktier til ejerkredsen.

»Det er et godt stykke papir at have. Det er kun gået den rigtige vej,« siger Kitty Herholdt, der er tillidsrepræsentant for Grundfos-medarbejderne, hvor flere end 6.000 medarbejdere ejer aktier i firmaet. Det betyder, at de nu samlet set vil kunne sælge deres aktier for 400 millioner kroner med den nye kurs. Fordelt på de ansatte svarer det til 70.000 per mand.

Fordobling af værdien betyder også, at Grundfos nu i alt er 34 milliarder kroner værd mod 17 i 2015. Det betyder, at Grundfos nu er på niveau med med børsnoterede virksomheder som TDC, Jyske Bank og William Demant.

Banker får økonomiske smæk af landbrug

Landbrugskrisen kradser stadig. Det må Danske Bank sande, efter at de har lidt nye tab på yderligere 2 milliarder kroner.

Det skriver Børsen i dagens avis, hvor de viser tal fra analysefirmaet Bankresearch, som har nærlæst regnskaberne fra 64 banker. Tilsammen er tæt på hver femte krone på udlån og garantier til landbrugskunder nedskrevet. Gældskrisen er ikke ovre, lyder det fra advokat Rune Hyllested hos Storm Advokatfirma i Aalborg, der bl.a. er kurator for flere konkursboer og rådgiver for pressede landmænd.

»Problemet med negativ egenkapital er ikke løst, og vi vil fortsat kunne se nye landbrug, der er nødlidende,« siger han og tilføjer, at de fleste landmænd i dag har penge til at betale foder, så tempomæssigt går det roligere for sig end for ét år siden, ifølge advokaten.

Topchefer presser regeringen - vil have mere vækst

Vi springer videre til Berlingske Business, hvor 12 af de dyre drenge er gået i symbiose for at lægge pres på regeringen. Danmark ligger under niveau i den internationale målsætning om investeringer i privat forskning og udvikling. Og det er for dårligt, mener topchefer i nogle af landets største virksomheder.

I en kronik i Berlingske Business skriver 12 direktører og økonomidirektører fra virksomheder som blandt andre Vestas, Danfoss, Siemens Danmark, Haldor Topsøe og William Demant Holding, at skattefradraget til forskningsaktiviteter skal øges. Peter Rønnest Andersen, der er økonomidirektør i Haldor Topsøe, fortæller:

»I Haldor Topsøe har vi en meget stor industriproduktion i Frederikssund. Vi har hele vores globale forskningsaktivitet i Danmark. Det er ikke en selvfølge, men fordi vi gerne vil fastholde vores industriproduktion i Danmark. Vi er meget danske og har en solidt anker her, men vi bliver også kontaktet med tilbud om at etablere vores forskning af andre lande,« siger han.

Danske virksomheder frygter valget i Frankrig

Baglås. Det er det, de danske virksomheder frygter, at Frankrig går i, alt efter hvordan valget ender. Frankrig er nemlig et populært investeringsland, skriver Finans, men usikkerheden om valget, skaber bekymring.

Blandt andet har den danske virksomhed Linak i 20 år haft salgskontor i den vestfranske by Angers. De er en af verdens førende producenter af styresystemer i blandt andet hæve-sænke-borde. De har i Frankrig 20 medarbejdere og en omsætning på 170 millioner kroner. Direktør Verner Hansen fortæller:

»Det er et meget, meget vigtigt valg. Hvis Frankrig går i baglås, risikerer hele Europa at skride af vejen. Det er vel det, som virksomhedsejerne går rundt og tænker lige nu. Man kører ikke fuld fart fremad, hvis nu én af de to vinder,« siger han til Finans. Med »én af de to« refereres der til Marine Le Pen og Jean-Luc Mélenchon.

Pengemangel bag angreb på spillerbus

Der var muligvis hverken islamister eller, nynazister eller nogen som helst anden ideologisk tanke, der stod bag bombeattentatet på Dortmunds spillerbus i sidste uge op til Champions League-kampen mod Monaco. Det skriver Ritzau.

Ifølge avisen Die Welt var det derimod noget så banalt som pengemangel, der sandsynligvis ligger bag handlingen.

»Tilsyneladende spekulerede han i en faldende kurs (på aktierne i Borussia Dortmund, red.),« skriver avisen.

Die Welt erfarer fra »efterforskningskredse«, at den nu tilbageholdte person for nylig havde sikret sig mulighed for at låne »titusindvis euro«. Pengene blev angiveligt investeret i nogle særlige aktieoptioner, hvor man kan tjene penge på, at en aktiekurs falder.

Kursen på fodboldklubbens aktie faldt ganske vist kortvarigt dagen efter angrebet, men slet ikke så meget som den anholdte person måske havde håbet på, skriver Die Welt. Personen blev fredag morgen anholdt af en specialenhed fra politiet. Det drejer sig ifølge dpa om en 28-årig tysk-russisk mand. Han vil blandt andet blive sigtet for drabsforsøg ifølge den tyske anklagemyndighed.

Det sker på markederne:

De asiatiske aktieinvestorer holder humøret højt fredag, hvor stigninger på Wall Street bliver oversat til løft i de fleste fjernøstlige aktieindeks.

I Tokyo får de store eksportselskaber glæde af udviklingen. Toyota øger 1,5 pct., Mazda stiger 1,7 pct, mens Panasonic og TDK avancerer 1,6 pct. og 1,2 pct.

Nikkei 225-indekset stiger 0,8 pct., mens det bredere Topix-indeks ligger med et plus på 0,9 pct.

De kinesiske aktører er lidt mere tilbageholdende. Shanghai Composite handles 0,1 pct. højere, mens CSI 300-indekset stiger 0,2 pct. Hang Seng-indekset på børsen i Hongkong øger ligeledes 0,2 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med små udsving tæt på udgangspunktet fredag morgen.


Det sker i dag:

Forlystelsesparken Tivoli kommer i dag med regnskab for første kvartal.
Peers: A.P. Møller - Mærsk (kl. 13.00, Schlumberger, Q1)
DSV (Panalpina, Q1)
Vestas Wind Systems (General Electric Q1, før amerikansk børsåbning, telekonference kl. 14.30)
Vestas Wind Systems (kl. 13.30, Nextera Energy, Q1)