Grønne, danske virksomheder har julelys i øjnene

Regeringens udspil om grøn omstilling bliver modtaget med kyshånd af de danske virksomheder.

Arkivfoto: Om 14 år i 2030 skal halvdelen af Danmarks energibehov være dækket af vind, sol, vand – også kaldet vedvarende energi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om 14 år i 2030 skal halvdelen af Danmarks energibehov være dækket af vind, sol, vand – også kaldet vedvarende energi. Det er målet for VLAK-regeringen med kælenavnet trekløveret. Indtil videre har regeringen bragt held hos de danske, grønne virksomheder.

»Målsætningen om, at mindst 50 pct. af det danske energiforbrug i 2030 skal dækkes af vedvarende energi, viser, at regeringen ønsker, at Danmark skal gå forrest og fortsat være global frontløber inden for udnyttelsen af grøn energi og energiteknologi. Her vil udbygningen af vindenergi – som den billigste grønne energikilde i Danmark – spille en afgørende rolle, og i Vestas bidrager vi derfor gerne sammen med den øvrige danske vindindustri til at indfri regeringens ambition. Det er også rigtigt positivt, at målsætningen for Danmarks brug af vedvarende energi følges op med en række konkrete initiativer til at styrke forskningen i energiteknologi og øge adgangen til testfaciliteter for vind i Danmark,« skriver kommunikationschef i Vestas, Michael Zarin, i en mail til Berlingske Business.

Den samme optimisme møder vi hos det danske enzymselskab Novozymes

»Det er godt at se, at det nye regeringsgrundlag har et klart grønt aftryk, hvor det igen er et mål, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændstoffer i 2050. Dét stod der også i det tidligere regeringsgrundlag. Men den nye regering ser ud til at være konkret på denne ambition igen, f.eks. med klare mål for at reducere vores C02-udlening og til gå endnu videre end EU’s mål for vedvarende energi. Et land som Danmark skal selvfølgelig gå forrest – det er både godt for miljøet og så øger det vores konkurrenceevne,« skriver CEO i Novozymes. Peder Holk Nielsen, i en mail til Berlingske Business.

Grøn førertrøje til DK

Et vakuum er blevet brudt, ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet. For der er lagt konkrete mål. Det er en skelsættende ændring i den politik og retorik, der var for en uge siden - og det er altafgørende, hvis Danmark skal bevare sin førerposition.

»Selv om det kun er ét mål i 2030 lige nu, er det en afgørende ændring. Nu har virksomheder med grønne løsninger en bane at spille på. Desuden er der fokus på innovation og forskning, som skal finde omkostningseffektive veje mod 2050. Det giver virksomhederne mulighed for at teste og udvikle nye teknologier, når det er kombineret med konkrete mål for samfundet. Og det er vigtigt for at fastholde førerpositionen for grøn omstilling. Koblingen mellem vækst og job og vores aktive energipolitik bliver italesat og bredt politisk forankret. Det er vigtigt, for der kommer job i den sektor på verdensplan,« uddyber han.

Omkostningseffektivitet. Markedsvilkår. To ord der står ofte på de fire sider, der handler om grøn omstilling. Antal af kroner er til gengæld skrevet med hvidt.

»Overskriften er velvalgt. Grøn plejer man at forbinde med bæredygtighed, men her betyder det økonomisk bæredygtighed. Jeg kan ikke se, at man vil investere flere samfundskroner i energiområdet, men man har en plan om, at den grønne omstilling skal finansieres på en form for markedsvilkår - man fremmer energiformer, der har et økonomisk potentiale, og dermed kræves der ikke samfundsmæssige tilskud,« forklarer professor i økonomi og ledelse ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh.