Grønlands eneste aktive mine er løbet tør for penge

Den eneste aktive mine i Grønland er gået i betalingsstandsning. Centrale kilder vurderer, at der kan gå op til 25 år, før der kan åbnes nye miner i Grønland.

Der var jubel, da Siumut-formanden Aleqa Hammond (tv.) vandt det grønlandske landstingsvalg i marts. En af valgkampens emner var netop den fremtidige minedrift, der lige nu ser noget usikker ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: ULRIK BANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GRØNLAND: Guldminen i Nalunaq i Sydgrønland er gået i betalingsstandsning. Det oplyser tilsynsadvokaterne i et brev til kreditorerne, skriver Politiken. Samtidig siger flere centrale kilder til avisen, at der sandsynligvis tidligst kan åbnes en større mine i Grønland om 20-25 år eller måske aldrig.

»Forestillingen om de meget store indtægter meget snart er ikke realistisk. »Aldrig« er nok for pessimistisk, for der er ingen tvivl om, at der er store ressourcer i Grønland. Men tidshorisonten på 20-25 år lyder meget mere realistisk,« siger geologiprofessor Minik Rosing fra Københavns Universitet til Politiken.

Grønlands råstof- og erhvervsminister, Jens-Erik Kirkegaard (Siumut), erkender, at en tidshorisont på op til 25 år vil være »meget alvorligt«. Han håber dog på, at en stor jernmine ved Isuafjorden kan komme op at køre i løbet af nogle år.

Politiken skriver, at udviklingen skyldes, at forventningerne blev skruet alt for højt op inden parlamentsvalget, og at de globale metalpriser er faldet kraftigt de seneste år. Yderligere varslede Siumut lovændringer, der betyder, at mineselskaber skal betale mere i skat, og at de ikke må ansætte udenlandske anlægsarbejdere til en lav løn.