Greenspan advarer mod krisehjælp til økonomien

En uhyggelig cocktail af økonomisk stagnation og stigende inflation truer den amerikanske økonomi, siger tidligere centralbankchef Alan Greenspan: ”Lad markedskræfterne virke,” opfordrer han.

Den forhenværende chef for Federal Reserve er bekymret. Ikke for de markedsmekanismer, der for tiden truer med at sende amerikansk økonomi til tælling. Alan Greenspan er mere bekymret for, om politikerne lader krisen brænde ud – eller om de af misforstået godhed forsøger helt at afværge krisen. Det sidste kan nemlig ikke lade sig gøre.

Greenspan forudser ifølge Reuters, at boligmarkedet først vil stabilisere sig, når puklen af ledige, nyopførte boliger er væk, og det kan føre til tab på helt op til 400 milliarder dollar for de finansvirksomheder, som allerede er under pres af kreditkrisen. Men regeringen bør holde sig fra enghver redningsplan, der sætter markedsmekanismerne ud af spil: ”Det vil kun forlænge processen på ubestemt tid.”

”Det er først, når markedet opfattes som værende helt nede at bunde, at det vender. At forsøge at forhindre dette, vil bare trække smerten i langdrag,” siger Alan Greenspan til Reuters.

Den tidligere rentemester advarer også imod, at politikerne lægger pres på centralbanken: Den kan være politisk opportunt at holde renten nede for at stimulere væksten, men de mange symptomer på stigende inflation ,gør det bydende nødvendigt at bekæmpe prispresset, mener Greenspan. Han ser tydelige tegn på, at økonomien kan havne i den situation, der kaldes stagflation: Stagnerende vækst samtidigt med øget inflation – en ond spiral, som verden oplevede for fuld skrue i 1970erne.

Alan Greenspan er selv blevet kritiseret for at holde renten så lavt som på én procent i en lang periode i hans tid i spidsen for Federal Reserve. I dag siger han, at den lave rente har medvirket til, at virksomhederne i dag er solidt polstret til at modstå kreditkrisen.