Græsk kaos har ingen indflydelse på Danmark

Situationen omkring Grækenland er kaotisk. Og et kollaps af græsk økonomi truer. Men der er ingen grund til at frygte, at det har nogen nævneværdig direkte indflydelse på dansk økonomi. Det vurderer cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.

Danske penge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Situationen omkring Grækenland er kaotisk. Og et kollaps af græsk økonomi truer. Men der er ingen grund til at frygte, at det har nogen nævneværdig direkte indflydelse på dansk økonomi. Det vurderer cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.

- Det kan i en forvirret tid være nyttigt at prøve at forholde sig til græsk økonomis direkte indflydelse på dansk økonomi, og her må man konkludere, at betydningen er nærmest ikke eksisterende, skriver han i en kommentar.

I 2014 var den danske vareeksport til Grækenland på 2,8 mia. kr., mens vi importerede varer for knap 900 mio. kr. Vores vigtigste eksportvarer til Grækenland er medicinske og farmaceutiske produkter efterfulgt af forskellige landbrugsprodukter. De 2,8 mia. kr. udgør cirka 0,5 pct. af vores samlede vareeksport - eller 0,15 pct. af dansk økonomis størrelse. Grækenland er Danmarks 30. vigtigste marked for vareeksport.

- Vi eksporterer eksempelvis betydeligt mere til Ungarn og Singapore, skriver Steen Bocian.

Tjenesteeksporten fra Danmark til Grækenland er endnu mindre. Vi eksporterer for 1,1 mia. kr. tjenester til Grækenland - primært inden for søtransport.

- Det er dog ikke alene via handlen, at græsk økonomi har en direkte indflydelse på dansk økonomi. En del danskere har også finansielle aktiver eller passiver i forhold til Grækenland, påpeger Steen Bocian.

Ved udgangen af 2014 havde danskere finansielle aktiver for 3,2 mia. kr. i Grækenland. Til sammenligning er Danmarks samlede finansielle aktiver i udlandet 5.770 mia. kr. I procent udgør andelen af den danske udlandsformue, som er placeret i Grækenland, 0,05.

- Danmark er med andre ord ikke særligt tæt bundet til Grækenland rent økonomisk. Det betyder ikke, at den ustabile økonomiske situation i Grækenland ikke har en betydning for dansk økonomi. Men alle effekterne kommer indirekte, det vil sige enten som følge af Grækenlands betydning for de øvrige økonomier i Europa, som følge af den forhøjede økonomiske usikkerhed eller som følge af finansielle følgevirkninger, slår Steen Bocian fast.