Græsk finansminister: IMF får ikke sine penge

I dag var skæringsdato for tilbagebetaling af det græske lån til IMF, men nu bekræfter den græske finansminister, at IMF ikke får sine penge til tiden.

Foto: ARIS MESSINIS.
Læs mere
Fold sammen

Den græske finansminister Græsk finansminister: Vi betaler ikke i dagsiger nu, at Grækenland ikke betaler i dag. Det skriver Reuters. Varoufakis afliver dermed det sidste håb om, at lånet til Den Internationale Valutafond (IMF) på den 11,5 milliarder bliver betalt, inden deadline udløber til midnat i dag.

Grækenland er i bekneb for 11,5 milliarder kroner, og de penge skulle i dag betales til IMF, men nu afviser Varoufakis, at IMF får sine penge, inden solen går ned over skæringsdatoen 30. juni.

Det efterlader Grækenland i et endnu dybere hul af mismod end tidligere.

Selvom landet ikke tilbagebetaler IMF deres cirka 11,5 milliarder kroner, er der dog ikke noget, der tyder på, at misligeholdelsen af IMF-lånet alene vil skubbe Grækenland ud over kanten. Betalingen af de 11,5 milliarder kroner til IMF ville gøre, at IMF kunne fortsætte sine udbetalinger til Grækenland i form af et lån på knap 54 milliarder kroner, men nu lukker IMF kassen i for flere udbetalinger til grækerne.

I teorien kan IMF sætte Grækenland i betalingsstandsning, hvis pengene ikke falder i dag, men det er usandsynligt, at de går så drastisk til værks. Det siger Kim Blindbæk, der er makroanalytiker hos Sydbank.

»Der er bred konsensus om, at grækerne ikke betaler. Det er drastisk, men det er ikke det der kommer til at sætte Grækenland i bål og brand,« siger han og fortsætter: »IMF vil højst sandsynligvis ikke sætte Grækenland i betalingsstandsning. Man ser frem til folkeafstemningen i stedet. Det er til gengæld det første vestlige land i historien, hvor IMF har fundet sig i ikke at få sin betaling til tiden,« siger Kim Blindbæk fra Sydbank.

Kun lande som Zimbabwe, Sudan and Cuba har tidligere misligeholdt lån fra IMF og misset betalinger. Nu er Grækenland omkring 12 timer fra at gøre dem selskab.