Grækenland tilbage i recession

Grækenlands økonomi kom atter på skrump i 4. kvartal

Foto: Søren Bidstrup. Grækenland.
Læs mere
Fold sammen

Grækenlands økonomi skrumpede med 0,6 procent i fjerde kvartal. Dermed er Europas problembarn endnu engang i recession.

I 3. kvartal faldt Grækenlands bruttonationalprodukt med 1,4 procent og set over hele 2015 er landets økonomi blevet 1,9 procent mindre.

»Der er især den politiske uro i sommer omkring grækenlands mulige exit fra euroen, der slår igennem. Når der er usikkerhed, holder de private igen med forbruget, og virksomhederne holder igen med investeringerne,« siger Mikael Milhøj, der er analytiker i Danske Bank.

I sidste uge gik græske arbejdere i et døgns genralstrejke i protest mod premierminister Alexis Tsipras' planlagte pensionsreform. Pensionsreformen lægger landt andet op til at sænke den maksimale pensionsydelse fra 2700 til 2300 euro.

»Reformerne er en del af forudsætningen for EU's økonomiske hjælp. Udgangspunktet for at økonomien kan vokse igen i 2016 er der, men det kræver en politisk stabiliet, som der ikke har været hidtil,« siger Mikael Milhøj.

Han hensviser til Spaniens økonomi, der har oplevet stor vækst i årene efter finanskrisen. Der er i høj grad på grund af deres politiske stabilitet, siger han.

Det er lidt over et år siden, at grækerne valgte den kontroversielle premierminister Alexis Tsipras på hans antieuropæiske linje. Han måtte dog bøje sig i støvet og acceptere den 3. redningspakke i august.

Det græske budget for 2016 indeholder besparelser for 5,7 milliarder euro, hvoraf 1,8 milliarder stammer fra pensioner.