Grækenland sælger ud af arvesølvet

De græske statsfinanser er så pressede, at landet nu har fremlagt en plan for, hvilke aktiver der er sat til salg. Og det er ikke så få.

Foto: ARIS MESSINIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De beholder Akropolis. Grækerne. Men ellers synes intet fredet i den økonomisk salgsplan, som Grækenlands regering har fremlagt.

Den græske finansminister, George Papaconstantinou, er ifølge New York Times blandt andet rede til at sælge 49 procent af det statslige jernbaneselskab OSE, 39 procent af aktierne i postvæsenet og de to største byers vandværker.

Målet med storsalget er at skrabe over 22 milliarder kroner sammen fra 2011 til 2013. Den græske regering har indvilget i at hente godt otte milliarder kroner hjem hvert år i perioden som en betingelse for det bistandsprogram på over 800 milliarder kroner, som EU yder.

Læs også: Derfor er Europa i gældskrise

Grækenland har været under massivt pres for at få styr på finanserne, siden den socialdemokratiske regering sidste efterår meddelte, at centrum-højre-forgængeren havde undervurderet størrelsen på landets underskud, som lige nu ligger på 13,6 procent af bruttonationalproduktet.

Den græske gæld har medført angst på de europæiske markeder og en generel nedtur for euroen, der også har sat lande som Spanien og Portugal under hårdt pres.

Militæret rammes

En embedsmand i den græske regering siger ifølge New York Times, at de græske ministre ikke har givet noget skøn over værdien af det forventede overskud fra storsalget, men at de regner med, at foranstaltningerne er betydeligt mere værd end otte milliarder kroner om året.

Også militæret i Grækenland ser ud til at blive ramt af den store spareplan. Ifølge Associated Press fortæller forsvarsministeriets ansvarlige for militære indkøb, at regeringen vil stoppe eller udskyde ordrer på militært udstyr.

Læs også: Græsk nedtur? Værre på Hawaii!

Tal fra NATO viser ifølge New York Times, at Grækenland brugte 2,8 procent af sit bruttonationalprodukt på væbnede styrker i 2008. Det er det største militærbudget i Europa per indbygger. Regeringen har tidligere begrundet de store udgifter til militæret med Grækenlands rival i regionen, Tyrkiet, som også er medlem af NATO.