Grækenland: Nye prygl til aktier og statsrenter

De græske værdipapirer befinder sig igen mandag i et voldsomt stormvejr efter nye kontroversielle udtalelser fra den nye premierminister i landet, Alexis Tsipras, og endnu et kredithug til grækerne fra Standard & Poor's.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS

Aktierne styrtdykker, og statsrenterne stiger kraftigt.

Grækenland ønsker ikke et forlænget kriseprogram, men i stedet midlertidig finansiering, der kan give det sydeuropæiske euroland tid til at forhandle sig frem til en ny aftale med kreditorerne.

Det sagde den nye græske premierminister, Alexis Tsipras, søndag aften i sin første store tale til parlamentet siden sin tiltrædelse for knap to uger siden.

- Hjælpepakken har slået fejl, understreger Tsipras ifølge Ritzau.

- Den nye regering har ingen ret til at bede om en forlængelse, for den kan ikke bede om, at fejltagelserne gentages, siger han.

Samtidig har kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's svinget kreditøksen og sænket kreditvurderingen af Grækenlands statsgæld til "B-" fra tidligere "B". Med den nye rating følger en advarsel om, at grækerne har begrænset tid til at lande en ny aftale med sine kreditorer, EU, IMF (Den Internationale Valutafond) og ECB (Den Europæiske Centralbank). Aftalen udløber i sin nuværende form med udgangen af februar.

Det giver nye klø til de græske aktier, der målt på det toneangivende ASE-indeks falder med 4,7 pct., mens den tiårige græske statsrente stiger med 75 basispoint til 10,65 pct.

På aktiemarkedet er det nok engang særligt bankaktierne, der lider. Piraeus Bank, Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Attica Bank og National Bank of Greece blander sig således alle i bunden af ASE-indekset med kursfald på mellem 6,4 pct. og 11,2 pct.