Grådighedens genkomst på Wall Street

I 1980erne blev den et ikon. I dag tager den nye Wall Street-film os med ind i et miljø, der hvirvler nedad i samme tempo som aktiekursernes fald. Business Søndag har været en tur i biografen sammen med finansmanden Mogens Vad for at tage en tur tilbage til finansernes mest kendte gade.

Billedet er fra den nye Wall Street-film af Oliver Stone. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han får et valg. Chokoladeguldbarren eller lakridspoletterne.

Guldbarren er den solide investering, der sjældent slår fejl. Poletterne er derimod mere risikable. Dem kan man gamble med og hvis psyken bliver afledt, kan man hurtigt miste det hele.

Han kigger grundigt på dem. Ser nøje på guldbarrens glitrende overflade og på poletternes sorte masse i posen.

”Jeg tager poletterne,” siger han så. ”Guld er en sikker investering i disse dage, som verden ser ud. Men jeg ser positivt på fremtiden. Der venter noget bedre derude. Og jeg kan bedre lide poletter end mælkechokolade.” 

Læs også: Finansskurken er tilbage

Business Søndag har taget direktør Mogens Vad fra fondsmæglerselskabet Amber Asset Management med ind i biografen for at se efterfølgeren til den ikoniske Wall Street-film fra 1980erne. Dengang blev figuren Gordon Gekko et ikon på den grådige corporate raider med hårdtslående oneliners som ”If you want a friend, buy a dog”.

I den nye film møder vi Gordon Gekko i en verden, der er forandret. Aktiekurserne falder drastisk, selskaber krakker med et fingerknips og hovedpersonen selv har skrevet en bog med den retoriske titel: ”Is greed good?” Et fundmentalt spørgsmål, som både politikere og erhvervsfolk må have stillet sig selv mindst en gang i deres karriere. Og som Mogens Vad nikker genkendende til.

”Der er den gode form for grådighed og den dårlige. Den dårlige går ud over andre. Den gode trækker os frem af, fordi vi ønsker mere. Jeg ved ikke om det er godt i selv at ville have mere, men det ligger dybt i os mennesker. Hvis man bare kan styre grådigheden og det er svært at gøre, så er det godt. Men der er også den dårlige side af den og den er ikke særlig sympatisk,” siger han. 

Læs også: De nye yuppier tænker fornuftigt og grønt

Uden at afsløre for meget er den nye Wall Street-films omdrejningspunkt stadig grådigheden. Hvordan den er en iboende kraft i os alle, som man ikke kan undslippe.

”Gordon Gekko kommer igen ligesom grådigheden også er i os alle sammen. Mere vil have mere. Der går ti år igen, så har man glemt, hvad der skete i 2008. Grådigheden er der og den er med til at drive vores samfund frem. Der er nogle ting, vi hele tiden stiler efter.”

Men er det ikke lidt deprimerende? Så kan vi ende der igen uden at have lært noget af det?

”Jo, men det må vi bare leve med. Hvis man skal sidde og græde over det, sker der ikke noget. Jeg kom ind i den her branche for over 25 år siden og det første store krak kom, efter jeg har været nogle år i branchen. Men grådigheden fortsatte og det endte med en recession i 1990, hvor man skulle spare. Så kom jeg selv til USA i 1992 i New York, hvor de fleste store skyskrabere stod tomme, fordi ejendomsspekulanterne var gået konkurs. 

Læs også: Gekko og Hasselblad vinder marketing-pris

Derfra begyndte man at få en større tro på fremtiden og op igennem 90erne begyndte pengene at flyde mere frit. Så kom grådigheden igen og IT-boblen voksede langsomt frem. Nu er det så den grønne bølge, der kører. Det er nemt at få penge ind i en bestemt sektor, fordi alle håber på den store gevinst. Er det så de hårde drenge på Wall Street, der skaber den? Nej, det er politikerne. Det er dem inde på Christiansborg og i Washington. Hvis du som politiker i dag skal skrabe stemmer ind, så skal du være grøn.”

LÆS HELE ARTIKLEN I BUSINESS SØNDAG