Gordisk pensionsknude kan løses med tvungen pensionsopsparing

Tvinges alle til at spare 2.200 kroner op om måneden på en pensionsordning, så kan pensionstillæg og ældrechecken afskaffes. Det viser et nyt forslag, som dermed løser problemer med marginalskatter på eller over 100 procent.

En obligatorisk pensionsopsparing skal gøre flere danskere selvforsørgende i alderdommen og dermed kan aflaste de offentlige kasser og skabe råderum til lavere skatter. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af danske pensionister får ikke noget ud af selv at have sparet op til pension. Derfor skal der nu tages et opgør med dele af det hæderkronede danske pensionssystem. Det er meldingen fra både pensionskæmpen ATP, den borgerlige tænketank CEPOS og en økonomiprofessor, der bl.a. peger på, at en gruppe danskere med pæne indkomster slet ikke sparer op til alderdommen.

Problemet er, at mange pensionister rammes af tårnhøje sammensatte marginalskatter, der svækker lysten til at spare op til alderdommen, og derfor vil det offentlige få regningen til at forsørge mange ældre danskere. De høje marginalskatter skyldes især, at ældrecheck og folkepensionens pensionstillæg trappes ned, når indkomsten stiger.

Problemet kan ifølge CEPOS løses ved at indføre en obligatorisk privat pensionsopsparing på et minimumsniveau og samtidig afskaffe pensionstillægget og ældrechecken. Tænketanken vil præsentere et forslag om ændringer i pensionssystemet på en stor konference i København mandag.

»De høje sammensatte marginalskatter udgør en trussel mod den fremtidige opbakning til arbejdsmarkedspensioner, som udgør et væsentligt supplement til folkepensionen. Uden arbejdsmarkedspensioner vil udgifterne til den offentlige folkepension blive væsentlig større,« siger cheføkonom i CEPOS, Mads Lundby Hansen.

Han vurderer, at staten kan spare 43 mia. kr. årligt, hvis man fjerner ældrecheck og pensionstillæg. Dette beløb kan bruges til at sænke skatten eller på anden måde gøre det lettere at spare op til pension for de danskere, der mister pensionstillægget.

ATP: Behov for ændringer

Administrerende direktør Carsten Stendevad fra ATP siger hertil, at Danmark har et af verdens bedste pensionssystemer med mange, der sparer fint op til pension.

»Men systemet er udfordret af, at der stadig er nogle, der ikke sparer nok op til alderdommen. Det er vigtigt at få flere med på pensionstoget – især alle i arbejde, bør spare op. Obligatorisk opsparing kan være en måde at få resten med på pensionstoget,« siger Carsten Stendevad.

Han tilføjer, at der er tale om et komplekst område, hvor effekterne kan være store – både finanspolitisk og fordelingsmæssigt.

»Derfor skal der grundige analyser til, og derfor er det rigtig godt, at Pensionskommissionen er nedsat,« siger han.

En obligatorisk pensionsopsparing på et vist miniumsniveau vil både gøre flere danskere selvforsørgende i alderdommen, styrke lysten til at spare op på en pensionsordning, aflaste de offentlige udgifter og skabe råderum til lavere skat.

Mads Lundby Hansen fra CEPOS forstiller sig, at alle skal tvinges til at spare 2.200 kroner op om måneden fra de er 25 år. Det kan skabe en pensionsformue på 1,5 mio. kr. på pensionstidspunktet og give en årlig udbetaling på 90.000 kr., hvilket svarer til værdien af pensionstillægget og ældrechecken. Når alle har en pension, der giver samme indkomst som ældrecheck og pensionstillæg, så kan de to ydelser afskaffes.

»Forslaget er neutralt for de offentlige finanser på længere sigt,« siger Mads Lundby Hansen.

Økonomiprofessor på Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen, er enig i, at systemet ikke fungerer i dag.

»Der er brug for at få flere danskere til at spare op, for vi har en meget stor gruppe, der næsten ikke sparer noget op i dag. Så er spørgsmålet, hvordan det skal gøres. Man kan f.eks. ikke bare tvinge folk til at spare op af deres kontanthjælp, og hvis kontanthjælpen forhøjes skaber det andre problemstillinger. Men vi bliver nødt til at gøre op med modellen, hvor nogle danskere reelt betaler 100 procent i skat af deres pensionsopsparing,« siger han.

Langsigtet råderum

Samlet vil CEPOS’ forslag skabe et langsigtet råderum på 17 mia. kroner, der f.eks. kan finansiere en nedsættelse af bundskatten med tre procentpoint, såfremt folkepensionisternes skattenedsættelse neutraliseres af en tilsvarende reduktion i folkepensionen. Forslaget vil dog betyde, at personer, der ikke sparer op til pension i dag, vil få færre penge til rådighed.

Personer på overførselsindkomst vil få en nedgang i rådighedsbeløbet på 11.000 kr. til 14.000 kr. For en enlig dagpengemodtager er nedgangen i rådighedsbeløbet på 11.000 kr., og på 14.000 kroner for en kontanthjælpsmodtager.

Direktør Lars Andersen fra AE-rådet siger, at de af samme årsag ikke synes specielt godt om et forslag som dette.

»Det er en omfordeling fra fattig til rig, og en slags omvendt Robin Hood. Det er ikke den rette vej frem, men der er behov for at kigge på dette område, og det er især ældrechecken, der giver de meget høje sammensatte marginalskatter,« siger Lars Andersen.