Google accepterer britisk skattesmæk på over en milliard

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN LAM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google har indgået en aftale med de britiske myndigheder om at betale 130 millioner pund eller knap 1,3 milliarder kroner i restskat.

Samtidig er selskabet indstillet på fremover at betale en højere skat end hidtil, skriver Financial Times.

Den amerikanske internetgigant er de seneste år blevet beskyldt for at unddrage sig beskatning gennem en masse regnskabsmæssige krumspring.

For eksempel ved at kanalisere størstedelen af sit overskud fra Europa til Bermuda, hvor selskabet ikke betaler skat.

I 2013 måtte Google stille op til en høring i det britiske parlament, efter at nyhedsbureauet Reuters havde afsløret, at selskabet havde ansat i hundredvis af sælgere i Storbritannien til trods for Googles påstand om, at det ikke havde salgsaktiviteter i landet.

Ifølge Googles egne oplysninger mente de britiske skattemyndigheder, at selskabet har betalt for lidt i skat siden 2005.

For at få lukket sagen har Google derfor indvilget i betale de 130 millioner pund.

- Måden multinationale selskaber beskattes på har været debatteret i mange år, og som en konsekvens ændrer det internationale skattesystem sig. Denne aftale afspejler dette skifte, skriver Google i en udtalelse.

Det britiske finansministerium ser aftalen "som den første vigtige sejr i den kampagne, som regeringen har ført for at sikre, at virksomheder betaler deres rimelige andel af skat af overskud fra Storbritannien".

Men Google er sluppet for billigt ifølge Prems Sikka, professor i regnskab og revision ved Essex University. Aftalen minder mest af alt om en "vennetjeneste".

- Det er et usselt beløb, og vi har behov for flere oplysninger, siger han.

En skatteekspert, der blandt andet har rådgivet Labours nye leder, Jeremy Corbyn, om økonomisk politik, ryster også på hovedet.

Aftalen er en "katastrofe", lyder det fra Richard Murphy.

Med den omsætning og indtjening, Google har, "skulle de have betalt 200 millioner pund om året", siger han.

Fra 2005 og frem til 2013 havde Google en omsætning i Storbritannien på 17 milliarder pund, og selskabets britiske hovedafdeling indberettede i perioden en skattebetaling på 52 millioner pund.

/ritzau/Reuters