Goldman Sachs spår ligevægt for dollar og euro

Der er udsigt til, at den amerikanske dollar når ligevægt, eller såkaldt paritet over for euro, så en dollar helt præcis svarer til værdien af den fælleseuropæiske valuta.

Foto: PHILIPPE WOJAZER

Det vurderer den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs ifølge Bloomberg News.

Får investeringsbanken ret, er der udsigt til en markant svækkelse i de kommende år i forhold til det nuværende niveau på 1,1786 dollar for en euro. Sidste gang dollar og euro kunne veksles lige over var i slutningen af 2002, da den europæiske valuta stadig var spæd.

Siden da har euroen været mere værd end den amerikanske dollar, men ligevægtstilstanden vil, hvis man skal tro Goldman Sachs, indfinde sig igen ved udgangen af 2016.

Hovedargumentet bag Goldmans prognose er, at Europas gældsproblemer har udløst en krise både i forhold til den europæiske vækst og konkurrenceevne, skriver Bloomberg.

Ultimo 2017 spår Goldman, at euro vil være svækket yderligere til et niveau på bare 0,90 dollar.

Den fælleseuropæiske valuta blev introduceret i januar 1999. Lavpunktet i dens 15-årige levetid er ifølge Bloombergs data 0,8255 dollar, hvilket blev nået oktober 2000. Den modsatte rekordkurs blev nået den 22. april 2008 med 1,5990 dollar per euro.

Euroens seneste nedtursperiode blev indledt i sommeren 2014, hvor der gik lige under 1,37 dollar på en euro.