Goldman Sachs gør det igen: Sælger ud af DONG for milliarder

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Mandag aften klokken 19.02 sendte Dong Energy en meddelelse til fondsbørsen. Det Goldman Sachs ejede New Energy Investment satte 8.8 millioner aktier i Dong til salg. Bare to timer senere øgede Goldman Sachs udbuddet. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik fra Business.

Den amerikanske investeringsbank, Goldman Sachs, stjæler overskrifterne fra morgenstunden med et nyt aktiesalg i Dong Energy:

Mandag aften lancerede Goldman Sachs et dobbelt udsalg af DONGs aktier

Mandag aften klokken 19.02 sendte DONG Energy en meddelelse til fondsbørsen. Det Goldman Sachs ejede New Energy Investment satte 8.8 millioner aktier i Dong til salg. Bare to timer senere øgede Goldman Sachs udbuddet.

»På grund af stærk efterspørgsel fra investorerne« valgte investeringsbanken at skrue antallet af aktier til salg op til 10.5 millioner aktier.

Dermed ser Goldman Sachs, der blev medejere af DONG, da staten solgte ud af selskabet i 2014, ud til at blive efterladt med en ejerandel på 18.9 millioner aktier eller 4,5 pct., hvis investeringsbanken kommer af med alle aktierne.

Tilbage i februar solgte Goldman Sachs 26,5 millioner aktier i DONG, hvilket reducerede investeringsbankens ejerandel til de nuværende syv pct.

»Det mest sandsynlige er, at Goldman Sachs ikke længere er aktionær i DONG, når vi når slutningen af 2017,« siger Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, til Ritzau.

DONG Energy-aktien lukkede i kurs 275 mandag. Til den kurs ville Goldman Sachs kunne sælge aktier for samlet 2,89 milliarder kroner, men ifølge Per Hansen er en salgskurs på 270 mere realistisk.

I 2014 sagde Martin Hintze, direktør hos Goldman Sachs International i London, til Børsen, at Goldman Sachs agtede at være en »troværdig, langsigtet investor«.

Frygten er forsvundet som dug fra solen på markederne

Investorernes reaktion på resultatet af det franske valg, hvor Emmanuel Macron blev valgt til Frankrigs præsident, var mandag begrænset og viste ifølge Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner, at investorerne i vid udstrækning havde forventet, at Macron ville blive præsident. Tværtimod kom der en lille modreaktion ved svagt faldende aktier og en svagere euro.

»Der hvor man for alvor har kunnet se den franske usikkerhed aftage er via investorernes syn på risikoen på den korte bane. Det såkaldte VIX indeks, der måler forventede udsving på aktiemarkederne i den kommende tid faldt,« skriver Morten Hessner i en kommentar.

Han henviser til at VIX-indekset nu er så lavt, at det stort set aldrig været lavere i de 25 år det har eksisteret.

Indekset kaldes også »frygtens indeks«, og når det nu faldt efter valgresultatet er det et billede på, at investorerne ikke ser nogen store faremomenter på den korte bane.

Vækstpanel vil udskifte symaskinekørekortet med informatik

Regeringens Digitale Vækstpanel anbefaler, at regeringen indfører det obligatoriske fag informatik i folkeskolen, og mindst lige så vigtigt er det at få etableret en såkaldt teknologipagt.

Teknologipagten og skolefaget informatik er to ud af i alt 33 anbefalinger, som Det Digitale Vækstpanel præsenterer på et presse­møde hos Dansk Metal tirsdag.

»Virksomhedernes allerstørste udfordring med digitalisering er at skaffe talenterne, der kan arbejde med den nye teknologi. Vi har en målsætning om, at alle skal med i den nye teknologiske udvikling, og derfor er uddannelse omdrejningspunktet. Vækstpanelet kommer med en klar anbefaling af, at vi etablerer en teknologipagt efter hollandsk forbillede. Det går jeg videre med, og jeg har allerede, inden anbefalingerne kom, talt med forskningsminister Søren Pind (V) om, at vi har et for udbudsorienteret uddannelsessystem. Vi skal have et mere efterspørgselsdrevet system, som tager hensyn til, hvad virksomhederne har brug for,« siger Brian Mikkelsen.

Læs mere her.

Ny lovgivning skal tæmme netauktionerne

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har nedsat et udvalg med personer fra blandt andet Rigspolitiet, Forbrugerrådet Tænk, Auktionslederforeningen og ­Foreningen af Dansk Internethandel, der skal skabe grundlaget for en ny, ­tidssvarende lovgivning i auktions­branchen.

»Internettet fungerer i dag i stor stil som vores fælles handelsplads, men det er reglerne om auktioner og handel med brugte ting slet ikke gearet til. Derfor nedsætter jeg et udvalg, der skal se på, hvordan reglerne kan ­moderniseres, så de kan følge med samfundets udvikling. På den måde kan vi skabe bedre rammer for de erhvervsdrivende og samtidig styrke indsatsen mod videresalg af bl.a. tyvekoster og falsknerier,« udtaler Søren Pape Poulsen.

Det sker i dag

Tirsdagen byder på økonomiske nøgletal og kvartalsregnskaber fra flere C20-selskaber:

 • kl 8.00: Tysklands industriproduktion, marts
 • kl 8.00: Tysklands eksport og import, mart
 • kl 9.00: Danmarks handelsbalance, marts
 • kl 9.00: Danmarks betalingsbalance, marts
 • Kl 8.00: Pandora (Q1)
 • Kl 8.00: Nets (Q1)
 • Kl 8.30: William Demant (Q1)
 • Kl 12.00: ALK-Abelló (Q1)

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med kursfald tirsdag morgen, hvor gevinsthjemtagning er i førersædet oven på de seneste kursstigninger. Men det er midlertidig, da momentum vurderes at være intakt, skriver Ritzau Finans.

 • Nikkei 225-indekset falder 0,2 pct., mens det bredere Topix-indeks ligger med et minus på 0,3 pct.
 • De kinesiske aktører på fastlandet holder sig også tilbage. Shanghai Composite handles marginalt lavere, mens CSI 300-indekset falder 0,3 pct.
 • Hang Seng-indekset på børsen i Hongkong stiger derimod 0,3 pct.
 • De amerikanske aktiefutures ligger med fald på under 0,1 pct. tirsdag morgen.