Gøtzsche langer også ud efter Novo og Lundbeck

Også danske medicinalfabrikker er leveringsdygtige i dårlige eksempler ifølge Gøtzsches nye bog.

Peter C. Gøtzsche holder pressemøde om bogen "Deadly Medicines and Organised Crime" (Dødelig medicin og organiseret kriminalitet), der bl.a. handler om lægemidler, lægemiddelindustrien og hvorfor industrien ikke skal stå for undersøgelser af egen medicin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Peter Gøtzsches nye bog »Dødelige medicin og organiseret kriminalitet« indeholder først og fremmest amerikanske eksempler på korruption og det, Gøtzsche betegner som organiseret kriminalitet. Men de danske medicinalselskaber kan godt være med, mener Peter Gøtzsche.

Novo Nordisk optræder således tre steder i bogen.

For det første fremhæver Peter Gøtzsche sagen om markedsføring af blødermedicinen Novoseven over for den amerikanske hær, en sag, hvor Novo Nordisk indgik et forlig på 125 millioner kr. med den amerikanske sag om ulovlig markedsføring for et par år siden. Ved den lejlighed understregede Novo Nordisk, at forliget ikke var ensbetydende med, at selskabet erkendte sin skyld, men blot blev indgået for at undgå en lang, dyr retssag.

For det andet fremhæver Gøtzsche Novo Nordisks kampagne for at få patienter til at droppe den ældre humaninsulin til fordel for ny, dyr insulin ved hjælp af medicinske studier af tvivlsom kvalitet. Det er en kritik, som har været rejst i British Medical Journal, og som Novo Nordisk flere gange har afvist.

Og endelig bruger Peter Gøtzsche Novo Nordisks forsøg på at få standset en artikel af den kritiske amerikanske forsker Peter Butler i tidsskriftet Gastroenterology i 2011. Det var en artikel, hvor Butler og hans kolleger analyserede bivirkningsindberetninger til de amerikanske myndigheder for to af de diabetesmidler, der konkurrerer med Novo Nordisks Victoza, og konkluderer, at der var antydning af, at lægemidlerne øgede risikoen for betændelse og kræft i bugspytkirtlen.

»Jeg tror, de akademiske forskere havde ret, og at vi vil komme til at opleve en tilbagetrækning af Victoza på grund af dets skadevirkninger,« skriver Peter Gøtzsche i sin bog.

Novo Nordisk har gentagende gange afvist, at Victoza øger risikoen for de alvorlige bivirkninger. I juli i år konkluderede de europæiske lægemiddelmyndigheder, EMA, endvidere, at der ikke er grundlag for at konkludere, at Victoza og andre lignende lægemidler giver kræft i bugspytkirtlen på det foreliggende grundlag.

Endelig fremhæver Gøtzsche i kapitlet »Børn pushes til selvmord med lykkepiller« sagen om et depressionsmiddel fra Lundbeck, som menes at øge børns risiko for selvmord.

Hverken Novo Nordisk eller Lundbeck ønsker at kommentere Peter Gøtzsches nye bog.

Til Berlingske skriver Lundbecks pressechef Mads Kronborg, at selskabet ingen kommentarer har til bogen. Han skriver dog, at det kapital i bogen, hvor Lundbecks depressionsmidler omtales er præget af »en total mangel på seriøsitet«, og at selskabet ikke vil »indgå i en debat på et så useriøst grundlag«. Samtidig medsender han en liste over en række punkter, hvor Lundbeck mener, at Peter Gøtzsche har lavet faktuelle fejl i sin omtale af selskabets depressionsmidler.

Novo Nordisks pressechef Katrine Rud von Sperling skriver i en mail: »Vi har ikke haft mulighed for at læse bogen, så vi kender den ikke i detaljer og har derfor ikke lyst til at kommentere den.«

Med hensyn til de tre eksempler, hvor Peter Gøtzsche mener, at Novo Nordisk har opført sig forkert, oplyser Katrine Rud von Sperling, at selskabet ikke har noget at tilføje ud over det, hvad selskabet tidligere har kommenteret.