Gode tal for handelen i marts overrasker

Tirsdagens tal for udenrigshandelen i Danmark er en positiv overraskelse. Det vurderer cheføkonom i Jyske Bank Niels Rønholdt.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Jyske Bank havde regnet med en korrektion nedad efter pæne stigninger i fjerde kvartal, men det blev til små stigninger i stedet.

Eksporten af danske varer steg 1,2 pct., og importen steg 0,9 pct. i marts, og det resulterede i et overskud på handelsbalancen på 6,4 mia. kr. sæsonkorrigeret ifølge tal fra Danmarks Statistik.

- Den globale økonomi viser gode tegn lige nu, men vi står trods alt ikke med et buldrende globalt opsving. Alligevel ser dansk eksport ganske stærk ud, konstaterer han.

Han undrer sig over, at det især er afsætningen til EU, der falder og afsætningen uden for EU, der klarer sig rigtig godt.

- Det lover ganske godt. For der kan sagtens være et yderligere potentiale for eksporten til EU, vurderer han.

Eksporten har klart fået bedre fat, end det var tilfældet i det meste af 2016, konstaterer han og forklarer det med, at især tjenesteeksporten med søtransporten som den tunge komponent klarer sig bedre.

Selvom det ser godt ud nu, så regner Niels Rønholdt ikke med acceleration i eksporten over de kommende år.

Jyske Bank har fortsat et hovedscenarie, hvor USA bremser op og går i recession inden for 2-3 år. Da man kommer til at mangle arbejdskraft efter et allerede langt opsving. Og den opbremsning vil kunne smitte af på resten af verden.

ritzau/FINANS