Gode danske væksttal i usikkert kvartal

Det er positivt, at den danske vækst fortsatte fremgangen i sidste kvartal af 2018 på et tidspunkt, hvor væksten i flere af de store europæiske økonomier fladede ud.

Det skriver Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Byggeri, i en kommentar til torsdagens BNP-indikator, som viste en sæsonkorrigeret vækst i fjerde kvartal på 0,8 pct.

»Verdensøkonomien er i øjeblikket præget af klippeskær og farlige understrømme. Mange nøgletal er begyndt at flade ud frem for at pege opad i det uendelige. Det gælder for eksempel i store og vigtige lande som Tyskland og Kina. Og som lille åben økonomi kan Danmark ikke undgå at blive påvirket negativt af det lavere tempo i verdensøkonomien,« skriver Bo Sandberg.

Han tilføjer, at der formentlig vil være positive vækstbidrag fra både industriproduktionen, eksport, byggeri og investeringer, når de mere deltaljerede BNP-tal offentliggøres om 14 dage.

Hos Danske Bank peger makroanalytiker Bjørn Tangaa Sillemann også på, at torsdagens BNP-indikator kan vidne om styrket dansk eksport.

»De tal, vi løbende har fået for fjerde kvartal, tyder på, at netop eksporten har set rigtig stærk ud, mens der også er kommet godt gang i importen. Mere import bidrager ikke i sig selv til vækst, men det plejer at være en indikation på, at investeringerne er på vej i vejret. Og netop investeringer er vigtigt brændstof til opsvinget,« skriver han i en kommentar.

Heri lægger han også vægt på, at Danmark fortsat er afhængig af, at de omkringliggende lande får gang i økonomien igen.

»Den samlede danske udenrigshandel udgør mere end 100 pct. af BNP, og afmatningen af europæisk økonomi skal ikke fortsætte ret meget længere, før det vil smitte af herhjemme. Hvis det fortsætter, er der dog grund til at være væsentlig mere optimistisk på Danmarks vegne, end da det seneste opsving sluttede for godt ti år siden.«

»De danske forbrugere har nemlig holdt sig fra at låne sig til forbrug. Og når vi ikke har ladet os rive med i de gode tider, så betyder det også, at økonomien er mere modstandsdygtig over for en afmatning,« vurderer Bjørn Tangaa Sillemann.

/ritzau/FINANS