Globale topledere skruer ned for vækst-forventningerne

Der er sket et fald i de globale toplederes tiltro til verdensøkonomien, viser PwCs Global CEO Survey ved åbningen af World Economic Forum’s årsmøde i Davos.

Der er sket et fald i de globale toplederes tiltro til verdensøkonomien, viser PwCs Global CEO Survey ved åbningen af World Economic Forum’s årsmøde i Davos. Fold sammen
Læs mere
Foto: LAURENT GILLIERON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De globale topledere er blevet mere utrygge, når de vurderer verdens tilstand anno 2016.

De tidligere vækstmotorer – BRIK-landene – snurrer ikke i samme tempo. Væksten er taget af i Kina, Brasilien er kriseramt, og Rusland er presset. Også Europa har svært ved at få gang i væksten. Dertil kommer øget geopolitisk uro, spændinger og krig i Mellemøsten, flygtninge- og immigrantkrise samt truslen fra terror.

Alt sammen får det globale toplederes tiltro til verdensøkonomien til at dale.

Det er den centrale konklusion på PwCs Global CEO Survey, som blev præsenteret tirsdag aften ved åbningen af World Economic Forum’s årsmøde i Davos. Flere end 1.400 CEOer fra 83 lande har deltaget i undersøgelsen.

Rapporten viser, at antallet af topledere, der tror på en forbedring i væksten, er faldet til 27 procent i 2016 fra 37 procent sidste år. Samtidig vurderer knap syv ud af ti af de globale topledere, at der er flere trusler mod væksten i dag end for tre år siden.

Global usikkerhed

»De globale toplederes forventninger til både den globale økonomi og deres egen virksomheds vækstudsigter har lidt et knæk. Trods en større optimisme hos de danske topledere, er også de mere tilbageholdende i forhold til de senere år. Toplederne står over for at skulle navigere i højere grad af kompleksitet og med trusler af såvel økonomisk som politisk art,« siger Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og administrerende direktør i PwC i en udtalelse til Berlingske.

De globale toplederes forventninger til vækst i egen virksomhed i de næste 12 måneder er faldet med to procentpoint til 82 procent i forhold til sidste år, og andelen af dem, der i ”høj grad” forventer vækst, er faldet fra 39 procent til 35 procent.

»Det er ikke et dramatisk fald, men verden står over for betydelige udfordringer – økonomisk og politisk. Overordnet set er toplederne derfor mere forsigtige, når de skal vurdere udsigterne for vækst i den nærmeste fremtid,” siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Når de danske topledere ser mere positivt på den fremtidige vækst end deres globale kolleger, hænger det ifølge Mogens Nørgaard Mogensen sammen med, at danske virksomheder har tradition for at handle med nærmarkederne og dermed befinder sig i en mere stabil del af verden.

USA tager føringen

Når de globale topledere skal vurdere de vigtigste vækstmarkeder, stryger USA igen i år ind på førstepladsen. Dernæst kommer Kina på en andenplads og Tyskland på en tredjeplads. De nye vækstmarkeder i årets top ti er Mexico og De Forenede Arabiske Emirater.

»Når USA overhaler Kina for andet år i træk, afspejler det den stigende finansielle uro i Kina, mens USA oplever økonomisk vækst,” siger Mogens Nørgaard Mogensen.

En ny og voksende udfordring for mange topledere er, at det stadig mere komplekse verdensbillede gør det vanskeligt at vurdere, hvor væksten vil ligge i fremtiden.

Når det handler om mulige trusler, vurderer knap syv ud af ti af toplederne, at der er flere trusler i dag end for tre år siden, hvilket er en stigning i forhold til sidste år. De tre største trusler er overregulering, geopolitisk uro og de volatile valutakurser. Bekymringen for adgang til kvalificeret arbejdskraft og kompetencer, som sidste år lå på andenpladsen, er rykket ned på en fjerdeplads.

Toplederne har også vurderet betydningen af nye teknologiske kvantespring, og de mener, at netop teknologiske fremskridt vil være den megatrend, som vil skabe de største forandringer.