Globale banker går sammen om at lave digital valuta

Seks af de største banker i verden er gået med i et projekt om at skabe en ny form for digitale kontanter. Allerede næste år håber bankerne på at kunne bruge »blockchain« - teknologien bag bitcoin - til at overføre penge mellem hinanden lynhurtigt.

Nu begynder bankerne også for alvor at interesserer sig for blockchain, som blandt andet er teknologien bag bitcoin. Her ses den Schweiziske bank UBS, som sammen med en række banker arbejder på deres egen digitale valuta baseret på teknologien. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARND WIEGMANN

Barclays, Canadian Imperial Bank of Commerce, Credit Suisse, State Street, HSBC og MUFG er gået sammen for at arbejde på den såkaldte »utility settlement coin«.

Den digitale valuta blev skabt i 2015 af den Schweiziske UBS i samarbejde med Clearmatics Technologies med henblik på at gøre det finansielle marked mere effektivt. Målet er, at bankerne kan betale hinanden og købe værdipapirer såsom aktier og obligationer uden at vente på, at pengeoverførsler bliver gennemført.

Allerede ved udgangen af næste kan bankerne bruge »valutaen« til at betale hinanden i forskellige valutaer nærmest øjeblikkeligt.

Det skriver Financial Times.

Andre store banker som Deutsche Bank, The Bank of New York Mellon, Banco Santander og NEX er allerede med i projektet, som nu er ved at rykke ind i en ny fase. De næste skridt er få sikret, at sikkerheden omkring teknologien er tilstrækkelig og indgå i en videre dialog med centralbanker:

»Vi har været i dialog med centralbanker og regulatorer and vil fortsætte med at gøre det over de næste 12 måneder med et mål om at »gå live« i slutningen af 2018,« siger Hyder Jaffrey, leder af fintech-innovation og strategiske investeringer hos UBS til det amerikanske medie.

Blockchain-teknologi er lettere simplificeret komplekse algoritmer, som gør det muligt for virtuelle valutaer såsom bitcoin – og andre teknologier – at blive handlet, verificeret og gemt i en automatisk proces, der bliver drevet af et netværk af computere uden en central mellemmand.

Over for det amerikanske medie beskriver teknologichefen i Barclays, Lee Braine, blockchain-teknologien som »en af de mest innovative teknologier derude«. Han mener, at teknologien kan give større sikkerhed og samtidig øge kapitaleffektiviteten i det finansielle marked.

Bankerne har som udgangspunkt været skeptiske over for blockchain-teknologien, men nu er de flere steder begyndt at undersøge, hvordan de kan bruge den til at øge sikkerheden, automatisere processer og frigøre den kapital, der er bundet up på at understøtte handler på det globale marked.