Global krise kan koste 50 millioner arbejdspladser

Verden kan miste 50 millioner arbejdspladser alene i år, og 200 millioner arbejdere kan blive skubbet ud i "ekstrem fattigdom", hvis den økonomiske krise bliver værre end antaget, siger FN's internationale arbejdsorganisation, ILO.

Selv hvis den økonomiske krise ikke bliver værre, venter ILO, at der kommer mellem 18 og 30 millioner flere arbejdsløse i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De dystre forudsigelser kommer i en den årlige ILO-prognose. Selv hvis den økonomiske krise ikke bliver værre, venter ILO, at der kommer mellem 18 og 30 millioner flere arbejdsløse i år.

"ILO's budskab er realistisk, ikke et forsøg på at være alarmerende. Vi står nu over for en global jobkrise. Mange regeringer er klar over det og reagerer, men der er brug for mere beslutsomme og koordinerede internationale tiltag for at undgå en global social recession," siger ILO's generaldirektør, Juan Somavia, i en kommentar. Han fortsætter:

"Fremskridtet i reduceringen af fattigdom er ved at forsvinde, og middelklassen er ved at blive svækket i hele verden. De politiske og sikkerhedsmæssige implikationer er markante."

Drastisk stigende arbejdsløshed
Ifølge ILO-tallene var der sidste år 190 millioner arbejdsløse i verden, svarende til 6,0 procent af arbejdsstyrken. Det var knap 10 millioner flere arbejdsløse end ved udgangen af 2007, men det tal kan altså stige med helt op til 50 millioner, eller mere end 7 procent af den globale arbejdsstyrke.

Hertil kommer, at langt flere af dem, der har et arbejde, vil opleve en dramatisk reduktion i deres indkomst, hvis den økonomiske krise bliver værre end i dag. ILO skønner, at 1,4 miliarder mennesker ved udgangen af i år kan være "arbejdende fattige", det er 200 millioner flere end i 2007 og 45 procent af den globale arbejdsstyrke. ILO's definition på "arbejdende fattige" er arbejdere, der tjener mindre end 11 kr. om dagen.

Alene i denne uge har virksomheder i USA og Europa varslet mere end 80.000 fyringer.