Giv gerne udtryk for bekymring – men vær også anerkendende

Et problem kan vokse sig større, end det egentlig er. Så få det ud i det åbne, lyder det fra ledelsesrådgiver.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Sidste uges dilemma på Business.dk handlede om mellemlederen Line, hvis arbejdsplads står over for en periode med nedskæringer.

Efter et møde, hvor det viste sig, at Line var langt dårligere informeret end sine kollegaer, blev hun bekymret og urolig for, om det mon blev netop hendes afdeling, der skulle nedlægges.

Ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen mener, at Line skal være åben om, at hun føler sig forbigået. Hun ville derfor vælge svarmulighed nummer 1 på ledelsesdilemmaet, hvor Line går direkte til kilden – nemlig chefen. Helle Bruun Madsen lægger dog vægt på, at det er vigtigt at være anerkendende i stedet for konfronterende.

»Line vil ikke få noget ud af at være konfronterende, da det kan være med til at starte en konflikt. I stedet skal hun sige, at det undrer hende, at hun ikke har fået den information, og at det gør hende bekymret og ked af det. Hun kan komme chefen i møde på en anerkendende måde ved at sige, at hun gerne ville have vidst noget om tallene for at kunne guide sine medarbejdere så godt som muligt gennem nedskæringsprocessen,« siger Helle Bruun Madsen.

Der kunne nemlig være mere end én ting, der ligger til grund for Lines bekymring.

»Hvis Lines problem bunder i både hendes egen frygt for, at hendes afdeling skal nedlægges, og at det er umuligt for hende at lede nedad, når hun ikke selv har de nødvendige informationer, skal hun handle nu og lede opad,« siger Helle Bruun Madsen.

Hun fremhæver desuden også, at Line muligvis har gjort problemet større for sig selv, end det egentlig behøvede at være.

»Hendes egen frygt er jo noget, hun kan arbejde med. Når hun får givet udtryk for sine tanker vedrørende nedlæggelse af afdelingen og har fået en afklaring af, hvad prognosen kommer til at betyde for hendes afdeling, viser det sig måske, at hun har brugt unødig tid på at være bekymret,« siger Helle Bruun Madsen.