Gik konkurs og kostede staten kassen. Nu bygger han luksuslejligheder for milliarder midt i København

Dagens nyhedsoverblik: En ejendomsmatador gør comeback. Nets' pengefest skaber forargelse. Og SAS er måske slet ikke færdige med at skære ned.

Godmorgen.

Du er stået op til en stor, dansk business-dag. Her til morgen bliver der præsenteret årsregnskaber i tre af landets største og vigtigste virksomheder: Novo Nordisk, Dong og Danske Bank.

Det kan du følge live hele dagen lige her.

Men først til morgenens store nyheder:

1
Ejendomsmatador er tilbage

Jens Schaumann står midt i sit livs comeback. I 2013 gik hans byggeselskab Schaumann Properties konkurs, og både statskassen og de danske banker, som han skyldte penge, endte med at tabe et trecifret millionbeløb.

Blot fire år senere kan Jens Schaumann nu kigge ud over et enormt boligprojekt, som han er i gang med at opføre midt i København. Enghave Brygge hedder projektet, som skal bestå af seks boligøer med i alt 700 lejligheder - alle i den dyre ende. Det skriver Finans.dk.

Projektet var i de tidlige faser finansieret af en arabisk rigmand, men han er nu blevet købt ud af de danske pensionskasser AP Pension og PKA, som har lagt 2,1 milliarder kroner.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Nets' penge-fest forarger i Jyske Bank

Champagnepropperne sprang. En kommunikationschef scorede 35 millioner kroner. Og topchefen satte en halv milliard kroner ind på kontoen. Ledende medarbejdere i Nets blev forgyldt af deres aktieoptioner, da Dankort-ejeren gik på børsen sidste år.

Men det burde aldrig være sket, mener C20-selskabernes længst siddende topdirektør, Anders Dam fra Jyske Bank.

»Personligt er jeg imod optionsordninger i børsnoterede selskaber. Andre må gøre, hvad de vil, men personligt er jeg imod dem,« siger Anders Dam til Berlingske Business.

Læs hele kritikken her.

Dagens tal

er 1064,96. I den kurs lukkede det danske eliteindeks i går, og dermed har C20-indekset nået sit højeste niveau nogensinde.

3
SAS er gået langt - men er de først lige begyndt?

Det SAS, vi kender, hører efterhånden fortiden til. Nu foretager det gamle luftfartsselskab med tre skandinaviske lande i ejerkredsen en udflagning til Irland. Og det er langt fra SAS' første bemærkelsesværdige manøvre, siden Rickard Gustafson trådte til i 2011.

Han har også taget hårde lønkampe med personalet og gennemført spareplan efter spareplan.

Det betyder dog næppe, at SAS er færdige med at tage opgør med grundtankerne. Snarere er de nok først lige begyndt.

Læs hele Jesper Kongskovs analyse i Berlingske Business.

4
1,86 milliarder Facebook-brugere så reklamer og Zuckerberg bliver rigere

Verdens største sociale medie tjener masser af penge. Det blev klart, da Facebook sent i går aftes dansk tid præsenterede regnskab for fjerde kvartal.

I de sidste tre måneder af 2016 havde Facebook et overskud på omtrent 25 milliarder kroner. Det skyldtes ikke mindst en kraftig stigning af salget af annoncer på mobiltelefonen.

Samtidig kunne Facebook afsløre fortælle, at de nu har 1,86 milliarder brugere. Heraf bruger du, jeg og 1,23 milliarder andre mennesker dagligt Facebooks tjenester.

5
Dansk mode kører med underskud

Copenhagen Fashion Week er i fuld gang, og dansk mode får lov til at vise sig frem fra sin bedste side. Regnskaberne er der dog næppe grund til at vise frem.

Kun 46 procent af de danske modevirksomheder har været i stand til at præsentere overskud henover de sidste tre år. Det viser en opgørelse fra Deloitte ifølge Børsen.

Samtidig er andelen af virksomheder, der er i fare for at gå konkurs, steget til 22,7 procent i 2016. Det er en stigning på 2,1 procent i forhold til året før.

Det sker i dag

  • Det er Store Regnskabsdag. Novo Nordisk, Dong Energy og Danske Bank præsenterer alle årsregnskab mellem kl. 07 og 07.30. Føg med live her.
  • EU-kommissær Valdis Dombrovskis, næstformand for euroen og ansvarlig for finansiel stabilitet, besøger i dag og i morgen Danmark. Han skal møde Lars Løkke Rasmussen og en stribe af danske ministre.
  • Tysklands kansler, Angela Merkel, besøger i dag Tyrkiet, hvor hun blandt andet ventes at mødes med landets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Det sker på markederne

  • Japans Topix-indeks falder med 1,0 procent.
  • Hong Kongs toneangivende indeks falder 0,4 procent
  • Den amerikanske S&P 500-future er også nede med 0,4 procent