Gigantregning truer: Spotify sagsøgt for at bruge tusindvis af sange ulovligt

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Fred Tanneau, Emmanuel Dunand, Eduardo Munoz.   Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Dagens nyhedsoverblik indeholder interessant nyt fra bitcoin-verdenen og afsløringer om en kollapset olieaftale. Vi starter dog med en stor nyhed fra musikindustrien:

1
Spotify ramt af gigantisk sagsanlæg

Streamingtjenesten Spotify er blevet ramt af et gigantisk sagsanlæg fra musikselskabet Wixen Music Publishing Inc, der mener, at Spotify bruger tusindvis af sange fra kunstnere som Tom Petty, Neil Young og The Doors uden at have de nødvendige rettigheder. Sagsanlægget lyder på 10 milliarder kroner, skriver Reuters.

Spotify har ikke købt den nødvendige licens til sangene fra mere end 200 forskellige kunstnere, skriver Wixen i sagsanlægget. Spotify har ikke ønsket at kommentere.

Det seneste år er Spotify flere gange havnet i problemer, efter det har vist sig, at de tilsyneladende ikke har de tilstrækkelige rettigheder til den musik, de tilbyder kunderne. I maj måtte Spotify betale mere end 250 millioner i kompensation til to sangskrivere.

Hvis Spotify tildeles en milliardregning, kan det blive katastrofalt for musiktjenesten, der på trods af sin store popularitet gang på gang præsenterer store underskud. Efter planen skal Spotify børsnoteres i år. Selskabet ventes at have en værdi på 115 milliarder kroner.

2
Dansk bitcoin-rigmand træder tilbage fra toppost

Mens bitcoinen er skudt i vejret, er danske Niklas Nikolajsen blevet styrtende rig på at have investeret i den digitale valuta, allerede da den var under én dollar værd. Nu træder han tilbage som topchef i sit livsværk Bitcoin Suisse, fortæller han til Børsen.

Bitcoin Suisse, der har hjemme i Schweiz, handler med kryptovaluta og hjælper selskaber med at rejse kapital gennem såkadlte Initial Coin Offerings. Ifølge Niklas Nikolajsen skal omsætningen i dag opgøres i milliarder.

»Jeg tror, at hvis jeg fortsætter i samme tempo, som jeg har gjort de seneste fem år, så kan jeg nok ikke se frem til nogen lang alderdom. Det har været 18-19 timer om dagen, syv dage om ugen, 365 dage om året,« siger Niklas Nikolajsen.

Han henter schweiziske Arthur Vayloyan, der tidligere har været ansat i Credit Suisse, ind som ny topchef. Niklas Nikolajsen fortsætter dog i rollen som »co-CEO.«

For nylig offentliggjorde Bitcoin Suisse, at de bliver storsponsor i Lars Seiers ishockeyklub, Rungsted Seier Capital

Business anbefaler

Hør også podcasten »Dine penge« om privatøkonomi:

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

3
Novo stod klar med millioner i opsigtsvækkende oliehandel

I går eftermiddag gik et storstilet salg af olieraffinaderiet i Fredericia pludselig i vasken. Nu viser det sig, at en af Danmarks rigeste pengekasser, Novo Holdings, havde en rolle som hemmelig investor i den planlagte handel, skriver Børsen (kræver abonnement).

Olieraffinaderiet er en af Fredericias største og arbejdspladser, og i 2016 blev det meldt ud, at Shell havde solgt raffinaderiet til Dansk Olieselskab med Tommy Frank i spidsen. Aftalen var blandt andet finansieret ved, at Novo Nordisk Fondens investeringsselskab, Novo Holdings, skulle låne Tommy Frank og hans selskab et trecifret millionbeløb, bekræfter Novo Holdings.

Novo Holdings så raffinaderiet som en »fornuftig investering«, selvom den ikke ligner de investeringer i sundhedssektoren, som fonden plejer at foretage.

Det er stadig uvidst, hvorfor handlen endte med at gå i vasken.

4
Dine pensionsordninger kan blive dyrere – i det skjulte

En forenkling af systemet bag de traditionelle pensionsordninger med rentegaranti vil formentligt medføre, at de bliver dyrere for kunderne. Sådan lyder to pensionseksperters vurdering af konsekvenserne af en ændring af reglerne, der trådte i kraft i 2017 med fem års indfasning.

Systemet gik tidligere ud på, at pensionsselskabernes betaling for at stille kapital som sikkerhed bag kundernes opsparinger kunne udskydes i år med dårlige investeringsafkast. Så blev de sat ind på en såkaldt skyggekonto, som dermed blev det beløb, som kunderne skyldte selskabet.

Nu må selskaberne ikke længere bruge skyggekonti, men skal opkræve den fulde betaling, det såkaldte risikotillæg, år for år. Og hvis afkastet ikke er højt nok, er det bare ærgerligt.

Min forventning er, at tillæggene kommer til at stige,« siger Jannik Achdam Schütz ­Andersen, der er afdelingsdirektør i mægler­koncernen AON.

Læs hele historien om de dyrere pensionsordninger i Berlingske Business (kræver abonnement).

Det skal investorerne holde øje med

Nordnets investeringsøkonom Per Hansen udpeger her tre ting, som investorerne bør holde øje med i dag.

  • Fra dagens nøgletalsfront er der især 2 ting fra USA, som tiltrækker sig opmærksomhed. Det ene er ISM fra fremstillingssektoren (industri). Det andet er referatet og bevæggrundene for at hæve renten i december fra FED.
  • Svækkelsen af den amerikanske dollar sad ”tungt” i aktiebenene og kunne mærkes i de europæiske indeks i går. Fortsatte stigninger i Asien og en superstart på aktieåret i USA, bør dog tilsammen kunne give de europæiske og danske aktier et løft. Spørgsmålet er hvor ondt og hvor længe dollar-svækkelsen kan mærkes?
  • Genmab steg med næsten 3 pct. på årets første handelsdag. Er der efter et rædselsfuldt fjerde kvartal nu udsigt til en aktiebedring?

Det sker på markederne

Det asiatiske aktiemarked stiger onsdag, hvor Japan dog fortsat holder lukket. Stigninger i de amerikanske teknologiaktier giver en positiv stemning i Asien.

  • Hongkongs Hang Seng: +0,3 pct.
  • China Shanghai Composite: +0,8 pct.
  • Sydkoreas Kospi: +0,3 pct.
  • Indiens BSE Sensex: +0,4 pct.