Gentofte går i kamp mod Skat om fordeling af Mærsk-milliarder

Gentofte Kommune kræver mere viden fra Skat om, hvorfor det store skattebeløb efter Mærsk Mc-Kinney Møller-boet alene tilfalder staten. Lokalpolitiker vil have undersøgt mulighederne for retssag.

Mærsk Mc-Kinney Møller boede i denne villa på Mosehøjvej i Charlottenlund.Han var i mange år den største enkelte skatteyder i Gentofte Kommune og lagde årligt mellem 130 og 150 mio. kr. i kommuneskat. ?Arkivfoto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere

Gentofte Kommune vil have klar besked om, hvornår Skat fik kendskab til det enorme beløb fra boet efter erhvervsmanden Mærsk Mc-Kinney Møller. Kommunen står nemlig til at miste op mod halvanden milliard kroner på grund af en forsinkelse, som Gentofte Kommune vil have undersøgt. Liberal Alliance vil også til bunds i sagen og mener, at mulighederne for en retssag skal undersøges.

Gentofte Kommune var oprindeligt berettiget til at modtage cirka halvanden mia. kr. af de skatter og afgifter på op mod 4,5 mia. kr., der er betalt af boet efter Mærsk Mc-Kinney Møller. Men en særlig paragraf, der blev indført i forbindelse med kommunalreformen, betyder, at hvis der går mere end to år med at afslutte boopgørelse, tilfalder alle pengene staten. Mærsk Mc-Kinney Møller døde i april 2012, og boet skulle have været afsluttet inden 1. maj 2014. Det skete angiveligt ikke, og Gentofte kræver nu, at Skat forklarer, hvornår de fik viden om boet og om, hvor mange penge Gentofte Kommune kan have mistet.

»Skat bedes redegøre for, hvilke oplysninger Skat har været i besiddelse af – henholdsvis før og efter 1. maj 2014 – vedrørende boet efter Mærsk Mc-Kinney Møller, samt på hvilke tidspunkter Skat har modtaget de enkelte oplysninger«, hedder det i et spørgsmål fra kommunen til Skat. Skat har endnu ikke besvaret kommunens spørgsmål.

I andre oplysninger, som Berlingske har fået aktindsigt i, fremgår det, at Skat 13. maj 2014 informerede Gentofte Kommune om, at der ikke er nogen penge i boet til kommunen. Det skete blot 13 dage efter, at tidsfristen udløb. I en efterfølgende intern mail- korrespondance mellem Skat og den daværende økonomidirektør i kommunen Jens Peter Friis fremgår det, at kommunen er stærkt forundret over forløbet.

Jens Peter Friis skriver i en mail dateret 13. juni 2014, at han forventer, at Gentofte Kommune får en tredjedel af skatterne fra boet.

»Det er min ... forventning, at Gentofte Kommune skal have en tredjedel heraf udbetalt i foråret 2015,« fremgår det af mailen.

Hans Toft (K), borgmester i Gentofte Kommune, siger, at han undrer sig over forløbet, og at han vil have forklaret, hvornår Skat fik oplysningerne.

»Vi er skeptiske og vil have konstateret, hvilke oplysninger Skat har haft, og hvornår de har fået dem. Med så mange penge er det enhver ansvarlig kommunes ret og pligt at bede om en begrundelse. Vi har derfor også stillet nogle konkrete spørgsmål til Skat, som vi afventer svar på,« skriver han i en mail til Berlingske.

Medlem af kommunalbestyrelsen for Liberal Alliance Povl Vagn Jensen mener, at alt bør vendes i sagen. Han vil også have klarhed over, om kommunens embedsfolk har håndteret sagen korrekt.

»Noget tyder på, at forvaltningen har sovet i timen i forhold til, at man sidste sommer var klar over, at det her dødsbo var under behandling,« siger Povl Vagn Jensen.

Han vil have undersøgt, hvilke muligheder der er for at få pengene.

»Der er en opgave for forvaltningen at få forklaret, hvorfor vi har forpasset den her mulighed, og hvordan vi kan få pengene hjem. Det kan være ved en retssag, et forlig eller ved noget andet,« siger Povl Vagn Jensen, der mener, at Gentofte Kommune skal bruge pengene til at sænke skatten, hvis der kommer penge.

Hans Toft afviser, at kommunen har sovet i timen.

»Overhovedet ikke. Efter loven kan vi ikke blande os i boets forhold og behandling, lige som vi heller ikke kan blande os i Skats sagsbehandling og sagsbehandlingstid,« siger han.

Hverken Socialdemokraterne eller Venstre ønsker at kommentere sagen på nuværende tidspunkt. Det har ikke været muligt at træffe de Radikales medlem.

Enhedslistens eneste medlem af kommunalbestyrelsen Jeanne Guldbrand Toxværd siger, at hun mangler oplysninger om sagen. Hun håber, at der bliver kommunikeret meget mere om forløbet.

»Det ville være hensigtsmæssigt, hvis vi havde fået mere viden om den her sag, for der er tydeligvis sket noget, der ikke er helt efter bogen,« siger Jeanne Guldbrand Toxværd.

Gentofte Kommune har tidligere modtaget store beløb. I 2004 solgte kommunen sine aktier i elselskabet NESA til Elsam, der senere blev en del af DONG.

Det gav kommunen en indtægt på 3,5 mia. kr. Jeanne Guldbrand Toxværd mener, det er fint, hvis pengene tilfalder staten.

»Gentofte Kommune har i forvejen rigeligt med penge, som vi forvalter ekstremt dårligt. Vi havde en masse milliarder fra NESA, der er klattet væk. Der er sikkert andre kommuner, som kan få mere glæde af dem,« siger hun.

Skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller boede på Mosehøjvej 4C, der ligger i Charlottenlund i den nordlige del af Gentofte Kommune.

Han var i mange år den største enkelte skatteyder i Gentofte og lagde årligt mellem 130 og 150 mio. kr. i kommuneskat. Hans tilknytning til området betød, at han i 2012 blev begravet på Hellerup Kirkegård, der ligger i kommunen. Ligesom skibsrederens forældre og to søskende er hustruen Emma også begravet her.

Skat ønsker ikke at udtale sig om sagen.