Genopbygning vil give vækstboom i Japan

Den japanske økonomi vil rejse sig relativt hurtigt efter jordskælvet forrige fredag. Alene byggeaktiviteter i forbindelse med genopbygningen af landet vil skabe vækst på én procent, mener analytiker.

Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Risikoen for en regulær nedsmeltning af det japanske Fukushima-atomkraftværk bliver mindre og mindre, hvilket det japanske aktiemarked reagerede positivt på i dag med en samlet stigning på 3,7 procent.

Det skyldes ifølge Flemming Nielsen, senioranalytiker i Danske Bank, at markederne er begyndt at rette sig efter store fald i dagene efter jordskælvet forrige fredag.

Se TV: Stråling påvirker japanske landmænd

"Man kan sagtens retfærdiggøre et tab på de japanske aktiemarkeder, men et fald på 20 procent, som vi så i dagene lige efter jordskælvet, er nok lige i overkanten, og derfor ser man nu et marked, der stabiliserer sig," siger han.

Udviklingen på markederne og genopbygningen i Japan er selvfølgelig afhængig af, hvordan det går med Fukushima-atomkraftværket – men indtil videre går det i den rigtige retning, og det reagerer markederne positivt på, mener han
 
"Det mest realistiske scenarie er, at man stille og roligt får styr på atomkraftværkerne igen, uden at man får udslip, der rammer de mere tætbefolkede dele af landet i syd. Det vil ifølge vores beregninger betyde et positivt vækstresultat, fordi genopbygningen kommer til at skabe øget vækst i landet," siger Flemming Nielsen.


Byggevækst

Selv om han ser positivt på fremtiden, har Danske Bank alligevel nedjusteret forventningerne til den japanske vækst fra 1,7 til 1,5 procent i 2011, fordi jordskælvet lige her og nu rammer landets industriproduktion mærkbart på grund af blandt andet leverings- og strømproblemer. 

Se TV: Japanske aktier stiger 4 pct.

Men allerede fra 2012 vil væksten vokse markant til 2,4 procent. Danske Bank estimerede før jordskælvet, at Japans vækst i 2012 ville blive på 1,7 procent. Ifølge Flemming Nielsen vil den øgede vækst hovedsagligt blive skabt af genopbygningsaktiviteter i form af boligbyggeri og offentlige investeringer i infrastruktur.

"I anden halvdel af året vil genopbygningen trække rigtigt meget vækst. Alene genopbygningen vil over de kommende år give vækstrater på ca. én procent – og det er endda et konservativt bud. Det vil mere en opveje de negative konsekvenser, der er på den korte bane," siger han.

I den forbindelse peger han på jordskælvet i Kobe i 1995, hvor genopbygningen de efterfølgende år øgede væksten i landet.

Selv om de globale aktiemarkeder kort efter katastrofen i Japan reagerede relativt kraftigt med tab på børserne over det meste af verden, mener Flemming Nielsen ikke, at jordskælvet vil få konsekvenser for verdensøkonomien.

- Japans økonomi har i denne forbindelse ingen nævneværdig betydning for verdensøkonomien, så længe det er et isoleret japansk problem. Det største problem er, at det kan give negative reaktioner på de internationale finansmarkeder, påpeger han.

Se TV: Stråling påvirker japanske landmænd