Generationsskifte kan give skattesmæk

Salg. Ejerne i mindre virksomheder, der ikke er registreret som selskaber,risikerer et markant skattesmæk, når de forsøger at sælge firmaerne videre. Men der findes en række løsninger, der kan spare salgsivrige ejere for en stor regning fra skattevæsenet.

For en aldrende håndværksmester, der gerne vil sælge firmaet videre til en svend, kan et salg af livsværket være en dyr fornøjelse.

For hvis firmaet er privatejet, vil direktøren nemlig få en ekstraordinær stor regning fra skattevæsenet. Det skyldes, at alle produktionsmidler i firmaet bliver beskattet ved et eventuelt salg, og selv i et mindre firma med få ansatte kan det blive uhyre bekosteligt.

En af metoderne til at undgå store skattesmæk er, ifølge revisor Lars Nyhegn-Eriksen, der er skattepartner i Deloitte, at lave sin privatejede virksomhed om til et Aps. eller et A/S.

- Problemerne med generationsskifter er meget aktuelle, og specielt når det drejer sig om mindre virksomheder, kan det være en stor fordel at oprette en af de to selskabsformer. Dermed kan man undgå at blive beskattet af goodwill, maskiner og andre ting, som man har stående i firmaet, siger han og understreger, at omdannelsen til eksempelvis et Aps bør følges op med etablering af et holdingselskab med henblik på den senere overdragelse.

Neutral overdragelseProblemet ved mange generationsskifter i mindre virksomheder er, at firmaerne simpelthen begynder at tænke på det alt for sent.

Derfor anbefaler Deloitte, at man som virksomhed allerede i god tid begynder at overveje, hvilke muligheder man har til rådighed.

Ole Sørensen, der er partner og leder af skatteafdelingen i Ernst & Young i Århus, peger dog på, at der findes andre metoder, når en direktør eksempelvis vil overdrage firmaet til en ansat.

- Der findes den mulighed at lave det, man kalder en skatteneutral overdragelse, til en betroet medarbejder, der har været ansat på fuld til i tre af de seneste fire år. Men der kan være faldgruber ved denne metode, fordi den ansatte så bliver blandet ind i direktørens skatteforhold, påpeger han.

Overvejer mulighederneHos snedker- og tømrerfirmaet Nels Rasmussen i Roskilde er direktør Nels Rasmussen og hans svend, Peter Vedel Christensen, så småt begyndt at overveje de tænkelig scenarier, da Nels Rasmussen gerne vil lægge tømrerværktøjet på hylden og sælge firmaet til sin medarbejder .

Firmaet er nemlig ikke registreret som et selskab, og det er de begge nu blevet opmærksomme på.

- Det er bestemt ikke helt nemt at finde ud af, for som det ser ud nu, vil vi blive beskattet af både materialer og produktionsmidler. Derfor er vi så småt begyndt at overveje, hvad vi kan gøre, og en af de muligheder, vi blandt andet har i tankerne, er at bruge modellen med at lave firmaet til et Aps, siger Peter Vedel Christensen.