Gassen er gået af eksportballonen

Dansk eksport faldt i januar. Det er blandt andet usikkerheden omkring udviklingen i den kinesiske økonomi, der fortsat spøger. Og dermed lader gassen til at være gået af eksportballonen siden nytår, mener cheføkonom i Dansk Metal Thomas Søby.

Set over de seneste tre måneder er både eksporten og importen dog steget. Blandt andet stiger kemikalier og kemiske produkter med 2,9 pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eksporten faldt med 2 pct. i første måned af det nye år, viser tal fra Danmarks Statistik om udenrigshandel.

»Dagens tal er dårlige nyheder for Danmark, for vi skal leve af eksport. En lille åben økonomi som den danske kan høste enorme gevinster ved handel, da vores beskedne hjemmemarked sætter naturlige begrænsninger for, hvor rige vi kan blive, hvis ikke vi kommer ud i verden og handler,« påpeger Thomas Søby i en kommentar.

Ifølge Danske Bank har den danske eksport dermed fået en dårlig start på året, efter der ellers var en lille bedring ved udgangen af 2015.»Nu skal man huske på, at eksporttallene er meget svingende af natur, og derfor skal men ikke nødvendigvis overdrive betydningen af et fald i eksporten i en enkelt måned,« påpeger Mikael Olai Milhøj, der er analytiker i Danske Bank.

»Når det er sagt, er det alligevel bekymrende, at eksporten faldt isoleret set i januar, da eksporten i forvejen havde et svært år sidste år,« fremhæver han videre.

Afspejler global tendens

Eksporten var ifølge Mikael Olai Milhøj en af de helt store økonomiske skuffelser i 2015.

»Og da vi i høj grad tjener penge på vores eksport til andre lande, så kunne det være rart, hvis der kom mere gang i eksporthjulene igen. Det er dog ikke sikkert, det bliver tilfældet. Således ser det ud til, at den globale vækst i år igen bliver til den svage side,« forklarer Mikael Olai Milhøj.

Den globale afmatning skyldes ifølge ham en kombination af, at væksten i Kina og andre vækstmarkeder er aftaget, hvilket har påvirket væksten i USA og resten af Europa.Handelsbanken tilskriver også udviklingen dykket i olieprisen.

»Faldet understreger, at eksportsektoren fortsat er hæmmet af svagere global vækst. En del af prisfaldet skyldes dog formentlig de lavere oliepriser, men tilbagegangen var dog relativt bredt baseret. For en gangs skyld var eksporten til EU et lyspunkt, mens det var eksporten til resten af verden der trak ned - herunder især eksporten til Norge og USA,« forklarer Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken.

Hos Jyske Bank ser man også de danske eksporttal som udtryk for globale forhold. Her er man dog mindre alarmeret over udviklingen i januar herhjemme.

»Vi tolker dagens tal nogenlunde neutralt. Efter to måneder med stigninger i vareeksporten er det ikke overraskende med et lille fald,« påpeger seniorøkonom i Jyske Bank Niels Rønholt.

Han ser den danske eksport som afspejling af de globale trends.

»Som bekendt er udviklingen i den globale økonomi noget lunken i øjeblikket. Og set i det lys kan vi ikke regne med mere fra eksporten,« analyserer Niels Rønholt.

»Samtidig er der stadig en risiko for, at opbremsningen bliver mere markant i blandt andet Europa,« spår han dog videre.