Gamle svenske sedler er snart ugyldige

Når sommerferien begynder, udgår en række af de meget brugte svenske pengesedler, og snart vil det koste penge at få dem vekslet.

Her kan man se, hvornår de svenske mønter og sedler udgår, og hvordan de nye ser ud. Foto: Sveriges Riksbank Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskere, der ligger inde med svenske sedler og mønter, skal se at komme i banken og enten få dem vekslet eller byttet, for om en måneds tid kan de ikke bruges længere, og så skal der betales for at få dem vekslet.

Den svenske rigsbank er i færd med at udskifte alle svenske pengesedler og flere mønter. Allerede 30. juni bliver 20-, 50- og 1.000-kronesedlerne ugyldige. Man vil altså ikke længere kunne betale med dem i forretningerne. Et år senere, 30. juni 2017, forsvinder de gamle 100- og 500-kronesedler. Da vil også 1-, 2- og 5-kronemønterne ikke længere kunne bruges.

Hvis man ikke når at få brugt pengene inden 30. juni, kan man gå i banken og få dem vekslet indtil 31. august. Derefter skal man betale 100 svenske kroner - i gyldige sedler - for at få indløst 20-, 50- og 1.000-kronesedlerne.

Skulle man have en svensk bankkonto, kan man sætte dem ind, eller man kan donere dem til en velgørenhedsorganisation, foreslår Rigsbanken.

Kendte kunstnere på nye sedler

De nuværende sedler er omkring 30 år gamle og skal derfor udskiftes for at sikre bedre mod forfalskninger.

»Sedlerne får nye sikkerhedsdetaljer, så de bliver sværere at forfalske. Mønterne bliver mindre, færre, lettere og består af nye metaller, som er mere miljøvenlige. Formålet er, at mønterne skal være lettere at håndtere og belaste miljøet mindre. Formålet er også at fjerne risikoen for nikkelallergi, ligesom det skal koste mindre at producere mønterne,« forklarer Riksbanken.

De nye 20-, 50-, 200- og 1.000-kronesedler har været i omløb siden 1. oktober 2015. På den nye 20-kroneseddel ser man forfatteren Astrid Lindgren, 50-kronesedlen afbilder visekunstneren Evert Taube, 200-kronesedlen bærer filminstruktøren Ingmar Bergmans portræt, og 1.000-kronesedlen viser FN-generalsekretær Dag Hammarskjöld.