Gadenavnet er millioner værd

Det er dyrt – også meget dyrt – at bo på de helt rigtige adresser i Danmark. Snob-effekten på bestemte villaveje løber op i mange millioner kroner.

Richelius Alle i Charlottenlund – en af de rigtigt dyre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Flere millioner kroner. Så høj en ekstrapris skal der betales for at købe boliger på landets mest kendte gader og villaveje – alene i ren snobpris. For boliger på landets mest attraktive adresser nyder godt af deres brandværdi på samme måde som kendte varemærker som Louis Vuitton, Hugo Boss, Porsche og Lamborghini gør det.

En del vejnavne er nemlig så kendte og så attraktive at skrive på visitkortet, at de kan sagtens udgøre ti til 20 procent af boligens pris. Da boligerne på de mest kendte adresser i forvejen er meget dyre, er det millioner af kroner, det koster at få bopæl på de dyreste og mest eftertragtede adresser.

Det vurderer Niels H. Carstensen, der er chef hos ejendomsmæglerkæden Home, som årligt sælger boliger for mere end 40 milliarder kroner, og som lige nu er den mæglerkæde, der har flest liebhaverejendomme til salg i Nordsjælland og København.

Strandvejen nord for København er nok den mest kendte vej i Danmark med den i særklasse højeste brandværdi.

Kvadratmeterprisen for et hus er her i mange tilfælde over 70.000 kroner, eller mindst 20.000 kroner mere end i andre rigtigt gode kvarterer helt tæt på. Forskellen er endnu større, hvis der er tale om villaer med egen strandret.

Men ellers hedder gadenavnene for de rigtige feinschmeckere med store private formuer i 2900 Hellerup AN Hansens Alle, Richelieus Alle og Hambros Alle. Her bor folk med fine titler som direktør eller grosserer, og mange kendte navne har også da hjem her. Det gælder eksempelvis for komponisten Bent Fabricius-Bjerre og erhvervsmanden Lars Nørby Johansen.

Hygge og charme
»Her svinger priserne fra 85.000 til hele 162.000 kroner per kvadratmeter,« fortæller statsautoriseret Home-ejendomsmægler Arne Skafdrup. Det svarer til mere end 20 millioner for selv en forholdsvis almindelige bolig på 150 kvadratmeter. En villa på Hambros Alle er lige blevet handlet til 65 millioner kroner og er dermed en landets dyreste.

Men brandværdi kan også løbe op i millioner af kroner andre steder end i den helt forgyldte prisklasse, som findes i Charlottenlund, Ordrup og Hellerup. Et eksempel er »Frugthegnet« i Virum, hvor der lige for tiden skal betales fem millioner kroner for at hus på 100 kvadratmeter. Frugthegnet er især kendt for sin hygge og charme.

»Så prisen er her op mod én million kroner højere, end tilsvarende dobbelthuse i andre gader i samme kvarter,« siger Niels H. Carstensen.

Også på Rustenborgvej i Lyngby trækkes priserne op af en speciel atmosfære, og vejen er stærkt efterspurgt – trods en ikke specielt god beliggenhed tæt på den trafikerede Lyngbyvej.

Den dyre del af Århus
På Frederiksberg er det 5. juni Pladsen, der indtager en helt speciel placering, mens de helt rigtige adresser i Rungsted hedder Fredheimvej, Imortellevej og Egtoftevej, hvor blandt anden den tidligere rigmand Jan Bonde Nielsen boede.

På Imortellevej er netop handlet et hus til 38 millioner kroner, og en byggegrund på denne vej vil være mindst ti til 15 millioner kroner værd, mens man mange andre steder i Rungsted kan få huse til priser mellem otte og ti millioner kroner.

I Århus ligger de dyreste områder omkring Mindeparken især Niels W. Gades Vej, Emil Hormemanns Vej samt på »Feddet« i Risskov. Prisen på huse er her over 20 millioner kroner mod et generelt prisniveau i området på syv til ni millioner kroner.

Også i Kolding er der adresser med høje priser, såsom området Strandhuse, hvor vandsiden på Fjordvej koster 15 til 18 millioner kroner for et hus svarende til 100.000 kroner per kvadratmeter mod fire til fem millioner kroner i samme område uden for Strandvej.

På Sjælland er det ikke kun Nordsjælland, der kender til brandværdi og gode adresser. I Køge kan boligejere på Nyportstræde for tiden høste boligpriser på op mod syv millioner kroner ved et salg. Det er over det dobbelte af, hvad boliger koster i andre dele af kommunen.

Tager år at bygge
På Fyn er det Langelinies åside i Odense M samt kystbyerne direkte til vandet, der er dyrest. De dyreste veje i Svendborg er Kogtvedvænge, Rønne Allé og Niels Juels Vej – især med strandret.

»En boligs udseende, beliggenhed og adresse er med til at definere, hvem vi er som mennesker. Det vil vi gerne betale for, og mærkevarer er altid dyrere end standardvarer,« siger Niels H. Carstensen.

Den høje værdi opstår, når vejen er stærkt eftertragtet og efterspurgt blandt velhavende købere og samtidig har en kombination af det rigtige postnummer og en gade med atmosfære. Berømte danskere med bopæl i gaden kan være med til at hæve ejendomspriserne, men det er sjældent en kraftig påvirkning, for den værdi er en flygtig størrelse, hvis de flytter igen.

En brandværdi i en adresse skal bygges op over mange år, så folk går målrettet efter denne bestemt adresse. En gennemsnitsbolig i Charlottenlund koster 35.000 til 40.0000 kroner per kvadratmeter. Så enkelte veje har større tiltrækningskraft, når priserne her er mere end dobbelt så høj.

»En del skyldes fundamentale forhold som beliggenhed og husets kvalitet, men en del kan ikke defineres i et regneark og er derfor lidt mere uforklarlig,« siger Niels H. Carstensen.