Går det allerede for stærkt i dansk økonomi? Økonomer er klar til at trække i håndbremsen

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Tidligere overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen er bekymret over regeringens skattelettelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier.

Det går godt med den danske økonomi for øjeblikket. Boligpriserne stiger, og arbejdsmarkedet buldrer derudad. Men måske er der grund til at stoppe op et øjeblik og spørge sig selv: Er det her lidt for godt til at være sandt? Det får du i hvert fald mulighed for nu, når vi suser igennem dagens store nyheder.

1
Topøkonomer advarer mod hasard-spil

Vi begynder i Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans, hvor tænketanken Kraka og topøkonomer mener, at regeringen spiller hasard med dansk økonomi ved at foreslå skattelettelser, når arbejdsmarkedet buldrer af sted. I stedet bør regeringen stå klar med opstramninger frem for skattelettelser, lyder budskabet blandt andet fra de to tidligere overvismænd Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og Peter Birch Sørensen.

Økonomerne peger på, at der i dag er langt færre jobparate ledige end i midten af 00erne. Derfor er risikoen større for, at lønningerne også denne gang løber løbsk, hvis arbejdsmarkedet fortsætter i samme høje tempo.

»Alt trækker i retning af, at fleksibiliteten er blevet mindre,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, senior fellow i Kraka, til Finans.

Som modsvar angriber finansminister Kristian Jensen (V) Kraka for at bedrive politik, fordi den ikke tager højde for, at skattelettelser kan mindske presset på arbejdsmarkedet.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Prisrekord i København: Nationalbankdirektør advarer om brat bolignedtur

Hvad der kommer let, går let. Sådan kan nationalbankdirektør Lars Rohdes budskab opsummeres. I dagens udgave af Berlingske advarer han om, at boligpriserne i København er steget mere, end Nationalbankens regnemodeller kan forklare. Advarslen kommer i en uge, hvor nye tal fra Boliga viste, at priserne på ejerlejligheder i København nu er højere, end da lejlighedspriserne toppede op til seneste boligboble, der bristede i 2006.

Nationalbankdirektøren og flere danske økonomer mener, at prisstigningerne på særligt københavnske lejligheder er helt uholdbare og kan føre til en boligboble.

»Hvis vi får en hurtig og abrupt stigning i renterne, kan det føre til nogle tilsvarende abrupte prisfald, der kan have negativ afsmitning på hele økonomien,« siger Lars Rohde. Læs hele artiklen her.

3
Hesalight-stifter sælger liebhaveri - kurator føler sig snydt

Hesalight-stifter Lars Nørholt arbejder på højtryk for at sælge sine luksusejendomme på den spanske ferieø, Mallorca, inden kurator i konkursboet lægger hånden på dem.

Det skriver Børsen, efter at erhvervsmediet har fået aktindsigt i et processkrift fra kurator Henrik Selchau Poulsen, partner i advokatfirmaet Bruun & Hjejle, til Skifteretten i Roskilde.

Det er dog ikke sikkert, at Lars Nørholt får lov at beholde sine penge fra ejendomssalgene. På baggrund af et notat har Henrik Selchau Poulsen tidligere konkluderet, at Nørholt betalte Mallorca-ejendommene med penge fra Hesalights kasse, og derfor arbejder han ifølge Børsens oplysninger på at få gjort salget ugyldigt.

4
Amerikansk rentehop skaber brede smil hos aktionærer

Natten til torsdag har der været stor optur på det amerikanske aktiemarked, efter FED-chefen Janet Yellen i går aftes annoncerede, at den ledende rente i USA stiger med 2525 basispoint til 0,75-1,0 pct.

S&P 500-indekset sluttede med et plus på godt 0,8 pct. til 2385,26. Det tunge Dow Jones-indeks steg 0,5 pct. til 20.950,10, mens Nasdaq-papirerne øgede 0,7 pct. til 5900,05.

Læs om Yellens rentemelding her, som går stik imod USA-præsidenten Donald Trumps planer.

5
Domstol blokerer for Trumps nye indrejseforbud

Og nu hvor vi er ved Trump, er denne nyhed værd at bemærke. Den amerikanske præsidents nye indrejseforbud er blokeret af en distriktsdomstol på Hawaii, skriver nyhedsbureauet Bloomberg. Kendelsen gælder i samtlige stater.

Indrejseforbuddet skulle være trådt i kraft torsdag. Det er anden gang, at en domstol kommer i vejen for et dekret om indrejseforbud for borgere fra lande med en hovedsagelig muslimsk befolkning. Det første indrejseforbud blev suspenderet af en dommer i Seattle.

Trump beskrev i nat dansk tid kendelsen som »dårlige og sørgelige« nyheder og langede kraftigt ud efter dommeren, skriver Berlingskes USA-korrespondent, Michael Bjerre.

Det sker i dag

  • Tobaksselskabet Scandinavian Tobacco Group offentliggør årsregnskab kl. 08.00.
  • I dag er det sidste frist for arbejdsgivere og lønmodtagere til frivilligt at blive enige om nye overenskomster. Kl. 09.30 skal DA og LO møde hos forligsmanden og orientere ham om de overenskomster.
  • Tivoli præsenterer årsregnskab kl. 13.30.
  • Danske Bank afholder generalforsamling kl. 15.00 i Tivoli Congress Center i København.

Det sker på markederne

De vigtigste asiatiske aktiemarkeder ligger med positive fortegn torsdag morgen efter en noget blandet start på dagens handel, skriver Ritzau Finans.

  • Nikkei 225 i Tokyo: +0,1 pct.
  • Hang Seng i Hong Kong: +1,3 pct.
  • Shanghai Composite i Kina: +0,7 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: +0,1-0,2 pct.