Fyringerne venter efter ferien

Når ansatte på arbejdsfordeling vender tilbage til pinden efter ferien, risikerer de, at der ligger en fyreseddel klar til dem.

Foto: Modelfoto, Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
Tusindvis af nye fyringer venter, når sommeren går på hæld, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

For øjeblikket er 4.883 medarbejdere i færd med at gøre brug af de sidste 13 uger på arbejdsfordeling. I takt med at de midlertidige ordninger udløber, venter der ikke de ansatte et fuldtidsjob i deres virksomhed.

»En stor del af de medarbejdere, som er sendt på arbejdsfordeling, vil opleve, at de får en fyreseddel, når ordningen slutter. Skal fyringer undgås, kræver det, at der atter er kommet gang i hjulene rundt om på virksomhederne. Men det er ikke de meldinger, vi får,« siger Morten Kaspersen, formand for Arbejdsløshedskassernes Samvirke og frontfigur i 3F's arbejdsløshedskasse.

Også DI, som repræsenterer 11.000 industrivirksomheder, erkender, at alt peger i retning af en ny bølge af massefyringer efter sommerferien.

»Det vil ikke overraske mig, om udløbet af arbejdsfordelingerne i en lang række virksomheder fører til yderligere tilpasning af medarbejderstaben,« siger Anders Søndergaard, underdirektør i DI, til Jyllands-Posten.

Meldingen kommer netop, som nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at 757 virksomheder anført af industrigiganter som Danfoss, Grundfos og Vestas i øjeblikket har knap 12.000 medarbejdere på arbejdsfordeling for første gang.

Ansatte kan være i arbejdsfordeling i 13 uger - hvor de dels er på arbejde, dels på dagpenge. Virksomhederne kan søge om forlængelse i yderligere 13 uger. 4.883 medarbejdere er nu i anden arbejdsfordeling. Herefter venter enten det normale fuldtidsjob eller en fyreseddel.