Fyret og ansat igen til lavere løn

Vognmand afskedigede 10 chauffører for at tilbyde dem ansættelse igen dagen efter til en lavere løn.

Du er fyret. Men er du villig til at gå 13 kr. ned i timen, kan du blive ansat igen fra i morgen.

Sådan lød beskeden til 10 chauffører, som har været ansat ved Vejbæk Maskinstation ved Padborg.

De ansatte er blevet fyret, så de ville stå uden job fra 31. juli. Men allerede den 1. august kunne chaufførerne være i arbejde i maskinstationen igen, hvis de vel at mærke var villige til at skære 13 kr. af deres timeløn.

Men at afskedige ansatte for blot at ansætte dem igen til en lavere løn er ikke tilladt, fortæller Jørgen Christensen, brancheformand i 3F Aabenraa.

- Hvor det lige står i loven, at man ikke må det, kan jeg ikke pege på. Men det må man ikke. Det er ikke etisk korrekt, og det er overenskomststridigt, fortæller han.

Vognmanden var imidlertid ikke overenskomstdækket, og i forvejen gav han de ansatte halvdelen af den timeløn, som de burde have haft, hvis en overenskomst havde været gældende. Med lønnedgangen ville chaufførerne derfor ende med en timeløn på sølle 36 kr.

Onsdag har vognmanden dog indvilget i at skrive under på en overenskomst med 3F.

- Så i dag er han dækket. Derfor har han også været nødt til at trække de opsigelser, han er kommet med, tilbage, fortæller Jørgen Christensen.

Vognmanden agter at trimme virksomheden og fremover drive den med kun to chauffører. Først når de 10 endnu ansatte chauffører er varslet om deres opsigelse efter overenskomstens regler, kan vognmanden fortsætte med sit slankede firma.