Fyresedler og millionbøder: Sådan vil politikerne straffe bankbosserne

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Nikolai Linares. Thomas F. Borgen, topchef i Danske Bank. Arkivfoto
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

Skandalen om de danske bankers rolle i en stor international sag om hvidvaskning fortsætter med at vokse. Her får du seneste nyt i sagen. Og så fortæller vi dig om politikernes vidtgående planer om at straffe bankernes ledelse.

(Hvis du først skal have et overblik over sagen, bør du i stedet starte her.)

Skal bankbosserne straffes for bankernes svigt?

Igen og igen bliver det afsløret, hvordan bankerne bidrager til international økonomisk kriminalitet og skatteunddragelse. Og igen og igen er bankerne »chokerede« og beklager det dybt. Men tilsyneladende bliver problemerne ikke løst.

Det får nu et politisk flertal til at foreslå, at bankcheferne skal straffes personligt, hvis de ikke har styr på hvidvaskreglerne.

Til Børsen foreslår erhvervsminister Brian Mikkelsen, at bankernes ledelse skal fjernes, hvis de svigter deres ledelsesansvar. Og til DR forslår ministeren, at cheferne må betale store bøder af egen lomme, hvis deres banker ikke overholde reglerne.

Også Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti ser positivt på muligheden for at gå efter bankernes ledelse.

Sydbank smed mistænkelige kunder ud

Og så til seneste nyt i hvidvasksagen: Men Danske Bank og Nordea i årevis lagde bank til mistænkelige pengeoverførsler på mere end 7 mia. kr. fra Letland og Moldova, reagerede Sydbank omgående. Det viser dokumenter, som Berlingske er i besiddelse af.

I 2014 tikkede der to transaktioner på samlet knap 1,9 mio. kr. ind på en konto i den Aabenraa-baserede bank - sendt gennem Moldova. Kontoen tilhører et selskab på Bahamas. De to overførsler fik Sydbank til at droppe Bahamas-kunden og indberette sagen til Bagmandspolitiet.

Sydbank skal dog ikke have for meget ros for deres ageren, mener Lars Koch, international chef og skattelyekspert hos Oxfam Ibis.

»Selv om det er godt, at de reagerer, så er det stadig beskæmmende at se, at en dansk bank har kunder som det selskab på Bahamas,« siger han.

Danskerne svindler forsikringsselskaber for milliarder

Der er travlt hos forsikringsselskaberne, når der eksempelvis kommer en ny iPhone på gaden. For så fristes nogle danskere til at søge erstatning for den gamle Apple-telefon for til gengæld at kunne købe seneste model. Og det er blot et eksempel på, hvordan der bliver opdaget mere og mere svindel hos forsikringsselskaberne, skriver Metroxpress.

Alene i 2015 afslørede forsikringsselskaberne i Danmark svindel for 488 millioner kroner, viser den seneste opgørelse fra brancheorganisationen Forsikring & Pension. Det er det største beløb i de seneste ni år, hvor statistikken er blevet foretaget.

Mærsk involveret i sag om ulovlige prisaftaler

Her til morgen er der tikket en nyhed ind, som meget muligt kan få Mærsk-aktien til at synke i dagens C20-indeks.

A.P. Møller-Mærsks containerrederi, Maersk Line er sammen med flere andre store rederier blevet stævnet af de amerikanske konkurrencemyndigheder, der har iværksat en undersøgelse om mulige prisaftaler i branchen, fortæller kilder til Wall Street Journal.

Stævningerne faldt under en razzia under et møde blandt topcheferne fra 20 af verdens største containerrederier i San Francisco i sidste uge, skriver Ritzau Finans.

Ifølge rederiet er der ingen konkrete anklager mod Maersk Line i stævningen.

Det sker i dag

Kl. 9 kommer Danmarks Statistik med detailsalget for februar.

Kl. 16 er der generalforsamling i Nets. Du kan følge med direkte på Business Live.

Det sker på markederne

Aktiemarkederne i hele Fjernøsten er et hav af rødt onsdag, hvor investorerne står til at få de største klø i flere uger, i takt med at den voksende tvivl om Donald Trumps dagsorden om økonomisk vækst tirsdag fik de amerikanske investorer til at dumpe de risikofyldte aktiver.

  • Nikkei 225 i Japan: -1,8 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: -1,4 pct.

  • De amerikanske aktiefutures ligger med fald på 0,2-0,3 pct. onsdag morgen.