Fynsk byggefirma har fuld damp på kedlerne

Det er gode tider blandt de store og større aktører i byggebranchen. I det fynske entreprenør- og byggefirma Hansson & Knudsen melder topchef Povl Christensen om den højeste aktivitet nogensinde.

Fynske Hansson & Knudsen har gang i den og skal de næste tre måneder ansætte mange nye folk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag virker det, som om mange i byggebranchen tror på, at der er ved at komme godt gang i det økonomiske opsving. Blandt optimisterne mellem de store og større aktører i branchen er topchefen for entreprenør-, bygge- og anlægskoncernen Hansson & Knudsen med hovedsæde i Odense.

»Det er svært af finde en periode, hvor det har været bedre og mere stabilt end lige nu. Sidste år havde vi det bedste regnskab i firmaets historie,« siger administrerende direktør Povl Christensen.

Hansson & Knudsen, Fyns største i branchen, var et af få danske entreprenør- og byggefirmaer, der formåede at ekspandere under den økonomiske tilbagegang under den såkaldte kartoffelkur i slutningen af 1980erne og begyndelsen af 1990 samt under finanskrisen, der slog ud i lys lue i september 2008.

Bygge- og anlægsfirmaet er i vigør over hele Fyn og i Jylland fra Østjylland til Sønderjylland, men også på Sjælland uden for København. Det foregår i byer som Odense, Faaborg, Aarhus, Fredericia, Vejle og Aabenraa – you name it.

»Der er gode tider i byggeriet. Vi ansætter medarbejdere på alle niveauer i øjeblikket. Lige fra projektledere til tømrere, murere og anlægsarbejdere,« siger Povl Christensen, der frem til 2009 var bestyrelsesformand for brancheforeningen Dansk Byggeri.

Fra 2013 til 2014 voksede Hansson & Knudsens omsætning med 23 procent, mens indtjeningen før skat steg med 27 procent. Med en omsætning på 742 mio. kr., et overskud før skat på 34 mio. kr. og et overskud efter skat var 2014 rekordår. Han venter yderligere vækst i omsætning og indtjening i år.

Hovedårsagerne til det fornemme resultat var ifølge direktøren, at koncernen er i stand til at sikre sig store ordrer fordelt på mange områder og byer samt evner at undgå tab via en effektiv risikovurdering.

»Efter krisen og en række byggefirmaer er gået konkurs har de fleste i branchen, inklusiv Hansson & Knudsen, fået en meget bedre risikovurdering af de tilbud, inden de afgiver tilbud. Dermed undgår vi at komme ud i konflikter med bygherrerne og tabe penge på det,« siger Povl Christensen.

Firmaet, der blev grundlagt i 1946 i Haarby af murermestrene Svend Hansson og Marius Knudsen, er ejet af stifternes børn. Med omkring 50 nyansættelser over de kommende tre måneder kommer den samlede stab op på 450 ansatte. Desuden er der mange praktikanter og lærlinge.

Nye offentlige byggerier og renoveringer af boliger for almene boligforeninger fylder meget i ordrebogen.

På et areal få hundrede meter fra Syddansk Universitet, SDU, er 30 ansatte fra Hansson & Knudsen i færd med at afslutte råhus-, murer- og gartnerentreprisen på A.P. Møller Fondens tre 15-etagers kollegiebygninger med plads til 250 studieboliger. Når byggeriet har været på sit højeste, har byggefirmaet haft omkring 50 mand i gang. Kontrakten med fonden er på 105 mio. kr.

Da Berlingske på Hansson & Knudsens hovedkontor i Odense spørger efter Povl Christensen, melder en sekretær, at direktøren er taget til sit fritidshus på Bjørnø ved Faaborg. Vi ringer derned og undskylder, at vi forstyrrer ham i ferieparadiset.

»Det går fint nok. Solen er jo lige for ti minutter siden kommet til Bjørnø. Her har jeg min fritidsbolig i et gammelt fiskerhus,« lyder det fra direktøren.

I mange sommerferier har han boet i huset på adressen Bjørnø 25, 5600 Faaborg. Men skal der ordnes noget forretningsmæssigt i firmaet i Odense, tager han af sted. Her fra Bjørnø er der med færgen kun 17 minutter til Faaborg. Og den sejler ni gange om dagen. Fra Faaborg er der en halv times bilkørsel til Odense.

»Jeg sidder og nyder livet med fødderne i vandkanten. Med det her vejr, vi har i denne tid, kommer jeg nok hurtigt tilbage fra de par forretningsmøder, jeg skal til,« sagde Povl Christensen i går formiddags, inden han om eftermiddagen tog et smut til Odense.

Han returnerede til Bjørnø senere på dagen. Helt slippe tøjlerne kan direktøren af gode grunde ikke, når Hansson & Knudsen har fuld damp på kedlerne. I Fredericia har firmaet således hovedentreprisen på et kontrolcenter for Banedanmark, som i fremtiden skal kontrollere og styre hele jernbanenettet i Vestdanmark. En opgave til 110 mio. kr.​ Desuden har firmaet gang i en gennemgribende renovering og ombygning af det klassiske Rømerhus på hjørnet mellem Skt. Clemens Torv og Skt. Clemens Stræde i Aarhus bymidte, en stor sag til 100 mio. kr. Bag projektet står Bestseller, der købte bygningen i 2011 og har planer om at omdanne Rømerhus til et stort modehus med Bestsellers egne produkter.

I kystbyerne på Fyn og i Trekantsområdet, bl.a. i Fredericia og Middelbart, har firmaet pænt gang i knap så store byggerier for private og virksomheder. Jo, der er fuld fart på i det ekspanderende firma.