Fuppede firmaer må selv betale gummi-gavekort

Ni virksomheder har selv måttet til lommerne og betale de dækningsløse gavekort, som forbrugerne har købt igennem tredjepart.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbrugerombudsmanden har netop afsluttet en bitter sag for ni erhvervsdrivende. I 2008 måtte de kompensere for dækningsløse gavekort til rejser, skønhedsbehandlinger og andre varer, som firmaerne selv havde købt af TLC Marketing plc. Og TLC Danmark ApS.

Aftalerne om gavekortene blev indgået i 2007, og de glade forbrugere fik gavekortene i løbet af samme år i forbindelse med køb af andre varer, tegning af abonnement og andre tilsvarende situationer.

Men mange kunder viste sig ikke at kunne få indløst deres gavekort, som skulle indløses senest i løbet af foråret i fjor. Ofte reagerede de to gavekortfirmaer slet ikke på kundernes henvendelser.

Nu har virksomhederne selv grebet til lommerne for at give kunderne et plaster på såret, og det er forbrugerombudsmanden godt tilfreds med.

- Jeg er glad for, at de berørte virksomheder af egen vilje har valgt at kompensere forbrugere, men sagen er et klart advarselssignal til andre erhvervsdrivende om, at man skal være meget varsom med, hvordan man tilrettelægger sin markedsføring. Uddeler en erhvervsdrivende således gavekort, der af den ene eller anden grund ikke kan indløses af den erhvervsdrivendes aftalepart, risikerer den erhvervsdrivende at blive medansvarlig, udtaler forbrugerombudsmand Henrik Øe på baggrund af, at det ikke fremgik klart af gavekortene, hvilket firma der havde ansvaret, hvis ikke gavekortet kunne indløses.

De ni virksomheder, der kom for skade at købe gummi-gavekort, er A/S Dansk Shell, Askepot og Valentino, Bonnier Publications A/S, Brandtex A/S, Dansk Bredbånd A/S, Morgenavisen Jyllandsposten, Nykredit Realkredit A/S, Odense Marcipan og Photocare A/S. Dog nåede Brandtex ikke at uddele de dækningsløse gavekort.

- ulha