Fup for millioner

Fup-sagen. Anklagemyndigheden ved Københavns Politi har blæst til ildkamp i ”pilot-sagen” mod fupfirmaerne med tiltale for mere end tre mio. kr. fordelt på 25 fup-ofre.

25 virksomheder og et samlet erstatningskrav på mere end tre mio. kr.er hvad IT Support Danmark A/S og Dansk Tele Support A/S kan se frem til, når danmarkshistoriens første straffesag mod fupfirmaerne går i gang.

Knap tre år har det taget for anklagemyndigheden ved Københavns Politi at samle bevismateriale nok til at føre sagen, men så er omfanget til gengæld også imponerende. Til sammen er de to bagmænd; den nuværende direktør Lasse Schou og tidligere direktør Lasse Mortensen tiltalt for bedrageri efter straffeloven og vildledning under markedsføringsloven i 25 tilfælde for mere end tre mio. kr. i alt.

I flere af tilfældene har "offer-virksomhederne" anmeldt fup for helt op til 400.000 kr., men alle forholdene, uanset beløbenes størrelse, bærer vidnesbyrd om stor økonomisk betydning for de virksomheder, som er gået i fup-fælden.

- Vi skal huske på, at det også er små virksomheder og institutioner for hvem en tur gennem fup-møllen er en ganske forfærdelig oplevelse, fortæller Peter Andersen, chefjurist i Håndværksrådet, der har rejst sagen over for Københavns Politi og til daglig administrerer ”Annoncehajhotlinen”, hvor de uheldige fup-ofre kan hente hjælp og vejledning.

25 vidneforklaringerHåndværksrådet er optimistiske med hensyn til sagens udfald. De er stensikre på, at de tiltalte bliver dømt for vildledning under markedsføringsloven, men er mere usikre på, om anklagemyndigheden har held til at løfte bevisbyrden for bedrageri-anklagen. Det afhænger meget af de fupsager, som politiet har valgt ud.

- Det ville være rart, hvis nogen af de ofre, der er virkelig har betalt prisen; både økonomisk og menneskeligt får lov at komme til orde. Det kunne være med til at tydeliggøre over for domstolen, hvilke konsekvenser annoncehajernes metoder har for rigtig mange virksomheder, siger Peter Andersen, der tillader sig at være optimistisk, for imellem de 25 vidneudsagn fra fup-ofrene er der sandsynligvis mindst én skæbnehistorie fra en fup-ramt virksomhed.

Signalet er vigtigstEn domsfældelse med fængselsstraf til følge vil klart have den største effekt på landets mange andre fupfirmaer. Hidtil har de praktisk talt haft frie tøjler, og det har lokket mange ”lykkejægere” ind i branchen på jagt efter hurtige og nemme penge. Men hvis denne sag ender med en tur bag tremmerne til de to bagmænd, vil det øjensynligt have en præventiv effekt på nye ”lykkejægere” – og sende kuldegysninger gennem den etablerede del af fupbranchen.

- Jeg både tror og håber på, at en domsfældelse efter straffeloven vil sende et klokkeklart signal til de øvrige annoncehajer, siger Peter Andersen. Men selv om anklagemyndigheden ”kun” har held til at få dømt fupperne efter markedsføringsloven, mener Peter Andersen alligevel, at der vil være tale om en sejr.

- En vildledningsdom vil stadig have en betydelig effekt. For med en dom i ryggen vil både politiet og forbrugerombudsmanden have meget bedre muligheder for at gribe ind over for annoncehajerne, siger Peter Andersen. Første høring i ”Annoncehaj-sagen” ved Københavns Byret forventes at finde sted i løbet af efteråret.